Chleb chłopski

Chleb chłopski

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • drożdże

    30 gram
  • olej

    40 ml
  • zakwas z maki żytniej

    300 gram
  • mąka pszenna

    300 gram
  • mąka żytnia

    200 gram
  • sól

    łyżka
  • woda

    400 (ciepła)
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Rozpuścić drożdże w wodzie, dodać olej, zakwas i pozostałe składniki. Wyrabiać ciasto przez 8-10 minut i odstawić do wyrośnięcia na ok. 45 minut.

Uformować z ciasta bochenek (lub przełożyć do formy) i ponownie odstawić do wyrośnięcia na około godzinę.

Piec w temp. 190 st. około 40 minut.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

artur7

02.04.2013 13:36
ja tez taki pieke chleb

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat