Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb brokułowy na zakwasie

3.0
(12)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

zaczyn

zakwas żytni 1 lyzka
woda 150 g
mąka pszenna typ 650 150 g

ciasto właściwe

woda 300 g
mąka pszenna typ 650 500 g
sól 1,5 lyzeczki
sezam czarny 25 g
brokuł 125g ugotowane

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb brokułowy na zakwasie

Kroki postępowania

1

Wieczorem nastawić zaczyn: zmieszać zakwas z wodą, dodać mąkę pszenną i ponownie wymieszać. Przykryć i odstawić na 12 godzin.
Krok 1 - Chleb brokułowy na zakwasie foto
2

Na drugi dzień rano: brokuły wrzucić do naczynia, wlać cześć wody (ze składników na ciasto właściwe), zmiksować blenderem na puree. Resztę wody wlać do zaczynu i wymieszać.
Krok 2 - Chleb brokułowy na zakwasie foto
3

Do misy robota wsypać mąkę, sól i czarny sezam.
Krok 3 - Chleb brokułowy na zakwasie foto
4
Wrzucić puree brokułowe, dodać zaczyn. Zagnieść jednolite ciasto, odstawić do wyrośnięcia na około 2 godziny.
Krok 4 - Chleb brokułowy na zakwasie foto
5

Po tym czasie ciasto krótko wyrobić, przełożyć do keksówki wyścielonej papierem. Wierzch oprószyć mąką i wygładzić. Przykryć ściereczką i odstawić na około 3 godziny do wyrośnięcia.
Krok 5 - Chleb brokułowy na zakwasie foto
6

Po tym czasie wstawić do lekko naparowanego piekarnika nagrzanego do 210 stopni i piec około 45 minut.
Wystudzić na kratce.
Krok 6 - Chleb brokułowy na zakwasie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna59 01.06.2015 18:31
ciekawy pomysł na chlebek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak