Przepis i sposób przygotowania na: Chleb brokułowy na zakwasie
Kroki postępowania
Wieczorem nastawić zaczyn: zmieszać zakwas z wodą, dodać mąkę pszenną i ponownie wymieszać. Przykryć i odstawić na 12 godzin.
Na drugi dzień rano: brokuły wrzucić do naczynia, wlać cześć wody (ze składników na ciasto właściwe), zmiksować blenderem na puree. Resztę wody wlać do zaczynu i wymieszać.
Do misy robota wsypać mąkę, sól i czarny sezam.
Po tym czasie ciasto krótko wyrobić, przełożyć do keksówki wyścielonej papierem. Wierzch oprószyć mąką i wygładzić. Przykryć ściereczką i odstawić na około 3 godziny do wyrośnięcia.
Po tym czasie wstawić do lekko naparowanego piekarnika nagrzanego do 210 stopni i piec około 45 minut.
Wystudzić na kratce.