Chleb Bożego Narodzenia Teo Vafidis .*.

Chleb Bożego Narodzenia Teo Vafidis .*.

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    1 kg
  • drożdże świeże

    30 g
  • wino czerwone wytrawne

    300 ml
  • Morele suszone pokrojone w pas

    120 g
  • Skórka pomarańczowa kandyzowan

    100 g
  • Skórka z mandarynki starta

    1 łyżeczka
  • orzeszki piniowe

    50 g
  • cukier

    400 g
  • oliwa

    130 ml
  • sól drobna

    1/4 łyżeczki
  • Cynamon mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • goździki mielone

    1/4 łyżeczki
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    3 łyżki
  • woda letnia

    120 ml
  • orzechy włoskie

    150 g
  • rodzynki

    100 (ciemne)
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Chleb Bożego Narodzenia Teo Vafidis .*.

Teo Vafidis poleca:
Przygotowujemy zacier: do miski wlewamy 3 łyżki letniej wody, dodajemy cukier (1 łyżka), mąkę (2 łyżki) i rozpuszczamy drożdże. Mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.
Do pozostałej mąki dodajemy drobną sól, gotowy zacier, resztę letniej wody, cukier i wino. Dokładnie wyrabiamy ciasto na jednolitą masę. Stopniowo dodajemy oliwę z oliwek, cały czas wyrabiając ciasto, aż ją całą wchłonie. Na końcu dodajemy orzechy włoskie, orzeszki piniowe, rodzynki, morele, skórki z cytrusów oraz przyprawy, dokładnie mieszamy i pozostawiamy pod przykryciem około godziny aby ciasto wyrosło. Formę na chleb smarujemy oliwą i posypujemy tartą bułką. Wykładamy ciasto (pozostawiamy niewielką ilość na ulepienie krzyża), robimy na wierzchu ciasta nacięcie w kształcie krzyża, przykrywamy i ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu około 30 minut. Chleb powinien przynajmniej dwukrotnie zwiększyć swoją objętość. W tym czasie z pozostawionego ciasta lepimy dwa paski, przyklejamy go na bochenku tak, aby powstał kształt krzyża.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez około 60 minut.

To stara, tradycyjna grecka receptura. Wypieczenie chlebka jest czasochłonne, ale Boże Narodzenie to szczególna okazja, więc warto zaangażować domowników do wspólnych przygotowań. Życzę wszystkim zdrowia i miłej atmosfery w gronie Najbliższych. Teo Vafidis

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Rycerz
Rycerz 05.01.2014 02:32
Ciekawa nazwa, połączenie składników i smaku.
Christopher 09.12.2013 18:11
Prawdziwie świąteczny chleb.Grecy,Turcy lubią wypieki z bakaliami .
mufinka79 09.12.2013 18:05
Fantastyczny chlebek :)
anemon 09.12.2013 17:50
Bardzo podoba mi się ten słodki chleb, bardzo chętnie wypróbuję.
Gabi44 09.12.2013 17:13
Wprawdzie jest to tradycja grecka,ale wypiek ciekawy i bardzo bogaty.
krystyna330 09.12.2013 14:21
ciekawy przepis
IwonaDD 09.12.2013 14:13
nigdy o nim nie słyszałam, super,że wstawiliście taki fajny i ciekawy przepis
Ola1984 09.12.2013 13:35
Fantastyczny przepis na bardzo apetyczny wypiek :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat