Przepis i sposób przygotowania na: Chleb Bożego Narodzenia Teo Vafidis .*.
Przygotowujemy zacier: do miski wlewamy 3 łyżki letniej wody, dodajemy cukier (1 łyżka), mąkę (2 łyżki) i rozpuszczamy drożdże. Mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.
Do pozostałej mąki dodajemy drobną sól, gotowy zacier, resztę letniej wody, cukier i wino. Dokładnie wyrabiamy ciasto na jednolitą masę. Stopniowo dodajemy oliwę z oliwek, cały czas wyrabiając ciasto, aż ją całą wchłonie. Na końcu dodajemy orzechy włoskie, orzeszki piniowe, rodzynki, morele, skórki z cytrusów oraz przyprawy, dokładnie mieszamy i pozostawiamy pod przykryciem około godziny aby ciasto wyrosło. Formę na chleb smarujemy oliwą i posypujemy tartą bułką. Wykładamy ciasto (pozostawiamy niewielką ilość na ulepienie krzyża), robimy na wierzchu ciasta nacięcie w kształcie krzyża, przykrywamy i ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu około 30 minut. Chleb powinien przynajmniej dwukrotnie zwiększyć swoją objętość. W tym czasie z pozostawionego ciasta lepimy dwa paski, przyklejamy go na bochenku tak, aby powstał kształt krzyża.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez około 60 minut.
To stara, tradycyjna grecka receptura. Wypieczenie chlebka jest czasochłonne, ale Boże Narodzenie to szczególna okazja, więc warto zaangażować domowników do wspólnych przygotowań. Życzę wszystkim zdrowia i miłej atmosfery w gronie Najbliższych. Teo Vafidis