Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mąka
1 kg -
drożdże świeże
30 g -
wino czerwone wytrawne
300 ml -
Morele suszone pokrojone w pas
120 g -
Skórka pomarańczowa kandyzowan
100 g -
Skórka z mandarynki starta
1 łyżeczka -
orzeszki piniowe
50 g -
cukier
400 g -
oliwa
130 ml -
sól drobna
1/4 łyżeczki -
Cynamon mielony Prymat
1 łyżeczka -
goździki mielone
1/4 łyżeczki -
Bułka tarta klasyczna Prymat
3 łyżki -
woda letnia
120 ml -
orzechy włoskie
150 g -
rodzynki
100 (ciemne)
Przepis i sposób przygotowania Chleb Bożego Narodzenia Teo Vafidis .*.
Przygotowujemy zacier: do miski wlewamy 3 łyżki letniej wody, dodajemy cukier (1 łyżka), mąkę (2 łyżki) i rozpuszczamy drożdże. Mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.
Do pozostałej mąki dodajemy drobną sól, gotowy zacier, resztę letniej wody, cukier i wino. Dokładnie wyrabiamy ciasto na jednolitą masę. Stopniowo dodajemy oliwę z oliwek, cały czas wyrabiając ciasto, aż ją całą wchłonie. Na końcu dodajemy orzechy włoskie, orzeszki piniowe, rodzynki, morele, skórki z cytrusów oraz przyprawy, dokładnie mieszamy i pozostawiamy pod przykryciem około godziny aby ciasto wyrosło. Formę na chleb smarujemy oliwą i posypujemy tartą bułką. Wykładamy ciasto (pozostawiamy niewielką ilość na ulepienie krzyża), robimy na wierzchu ciasta nacięcie w kształcie krzyża, przykrywamy i ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu około 30 minut. Chleb powinien przynajmniej dwukrotnie zwiększyć swoją objętość. W tym czasie z pozostawionego ciasta lepimy dwa paski, przyklejamy go na bochenku tak, aby powstał kształt krzyża.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez około 60 minut.
To stara, tradycyjna grecka receptura. Wypieczenie chlebka jest czasochłonne, ale Boże Narodzenie to szczególna okazja, więc warto zaangażować domowników do wspólnych przygotowań. Życzę wszystkim zdrowia i miłej atmosfery w gronie Najbliższych. Teo Vafidis
Komentarze (8)