chleb bezglutenowy z czarnymi ziarenkami i białą morwą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

zaczyn

  • zakwas

    1/2 szklanki (gryczany)
  • mąka gryczana

    1 szklanka
  • woda

    1 szklanka

reszta składników

  • woda

    2 szklani
  • mąka gryczana

    1,5 szklanki
  • kasza jaglana

    1 szklanka (zmielonej na mąkę)
  • mąka ryżowa

    1 szklanka (z brązowego ryżu)
  • siemię lniane

    2 łyżki milone odtłuszczone
  • babka płesznik

    2 łyżki
  • sezam czarny

    4 łyżki
  • czarnuszka

    1 łyżka
  • kolendra mielona

    1 łyżka
  • suszone pomidory

    1 garść w płatkach
  • morwa biała

    50 g
  • sól morska

    2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - chleb bezglutenowy z czarnymi ziarenkami i białą morwą foto
Skłądniki na zaczyn wymieszać w szklanym naczyniu i odstawić na całą noc w ciepłe miejsce.
Krok 2 - chleb bezglutenowy z czarnymi ziarenkami i białą morwą foto
Rano dolać szklankę wody i wymieszać dokladnie.
Krok 3 - chleb bezglutenowy z czarnymi ziarenkami i białą morwą foto
Dodać suszone pomidory w płatkach, kolendrę, czarny sezam i czarnuszkę.
Krok 4 - chleb bezglutenowy z czarnymi ziarenkami i białą morwą foto
Dodać mielone siemię lniane (kupne), babkę płesznik i zmieloną w elektrycznym młynku do kawy suszoną białą morwę. Wymieszać.

*** babkę płesznik można zastąpić ziarenkami lnu
Krok 5 - chleb bezglutenowy z czarnymi ziarenkami i białą morwą foto
Dolać szklankę wody i wymieszać.
Krok 6 - chleb bezglutenowy z czarnymi ziarenkami i białą morwą foto
Dodać mąki: gryczaną, ryżową (z brązowego ryżu) i jaglaną (zmieloną w młynku kaszę jaglaną). Wymieszać.
Krok 7 - chleb bezglutenowy z czarnymi ziarenkami i białą morwą foto
Ciasto odstawić na godzinę i wymieszać ponownie. Ciasto zmieni konsystencję.
Krok 8 - chleb bezglutenowy z czarnymi ziarenkami i białą morwą foto
Formę keksową 29/30 cm długą wysmarować tłuszczem roślinnym. Przełożyć ciasto, wyrównać, wierzch posypać mąką gryczaną. Wstawić formę do piekarnika nagrzanego na minimum na godzinę.
Piec około 1 godzinę w 180 stopniach (do suchego patyczka).
Wyjąć chleb z formy i studzić na metalowych raszkach.
Smacznego.

**chleb rośnie podczas pieczenia

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Alex_M 07.04.2015 14:00
świetny chleb! :)
Seba 22.03.2015 06:30
smaczny i zdrowy
Franciszek 21.03.2015 19:24
Super przepis
IwonaDD 21.03.2015 18:30
super przepis
cukiereczek 21.03.2015 18:13
cudny chlebek
gosia1988 21.03.2015 17:32
taki domowy chleb musi być pyszny
Jadwiga/Jaga85 21.03.2015 17:27
super chlebek!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat