Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
zaczyn
-
zakwas
1/2 szklanki (gryczany) -
mąka gryczana
1 szklanka -
woda
1 szklanka
pozostałe składniki
-
mąka gryczana
1 szklanka -
mąka ryżowa
1 szklanka (mąka z ryżu brązowego) -
woda
2 szklanki -
siemię lniane
3 łyżki milone odtłuszczone -
babka płesznik
2 łyżki -
Czarnuszka nasiona Prymat
2 łyżki -
miód
1 łyżka (lub melasa) -
sól
2 łyżeczki (Kłodawska)
Sposób przygotowania
Kroki postępowania

***zakwas z mąki gryczanej robi się tak samo jak z żytniej

*** w razie braku babki płesznik można dodać więcej lnu

Składniki wymieszać.

Formę keksową (28 cm długości) wysmarować tłuszczem i przełożyć do niej ciasto. Powierzchnię wygładzić i posypać mąką gryczaną lub ryżową.
Wstawić do piekarnika nagrzanego na minimum na 1 godzinę. Podwyższyć temperaturę do 180 stopni i piec około 40 minut (do suchego patyczka).
Chleb rośnie głównie podczas pieczenia.
Chleb wyjąć z formy i studzić na metalowych raszkach.
Kroić zimny.
Smacznego
Komentarze (3)
Nie masz konta? Zarejestruj się