chleb bezglutenowy na zakwasie gryczanym z czarnuszką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

zaczyn

  • zakwas

    1/2 szklanki (gryczany)
  • mąka gryczana

    1 szklanka
  • woda

    1 szklanka

pozostałe składniki

  • mąka gryczana

    1 szklanka
  • mąka ryżowa

    1 szklanka (mąka z ryżu brązowego)
  • woda

    2 szklanki
  • siemię lniane

    3 łyżki milone odtłuszczone
  • babka płesznik

    2 łyżki
  • Czarnuszka nasiona Prymat

    2 łyżki
  • miód

    1 łyżka (lub melasa)
  • sól

    2 łyżeczki (Kłodawska)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - chleb bezglutenowy na zakwasie gryczanym z czarnuszką foto
W szklanej misce wymieszać składniki na zaczyn i odstawić w ciepłe miejsce na całą noc.

***zakwas z mąki gryczanej robi się tak samo jak z żytniej
Krok 2 - chleb bezglutenowy na zakwasie gryczanym z czarnuszką foto
Na następny dzień dolać do zaczynu 1 szklankę wody i wymieszać. Następnie dodać sól dobrej jakości, miód lub melasę, len mielony odtłuszczony, babkę płeszniki i czarnuszkę. Wymieszać dokładnie składniki.

*** w razie braku babki płesznik można dodać więcej lnu
Krok 3 - chleb bezglutenowy na zakwasie gryczanym z czarnuszką foto
Następnie dolać 2 szklankę wody, wymieszać i dodać mąkę gryczaną (użyłam Melvit) oraz mąkę ryżową (użyłam z ryżu brązowego).
Składniki wymieszać.
Krok 4 - chleb bezglutenowy na zakwasie gryczanym z czarnuszką foto
Ciasto odstawić na 15 do 30 minut do zgęstnienia.
Formę keksową (28 cm długości) wysmarować tłuszczem i przełożyć do niej ciasto. Powierzchnię wygładzić i posypać mąką gryczaną lub ryżową.
Wstawić do piekarnika nagrzanego na minimum na 1 godzinę. Podwyższyć temperaturę do 180 stopni i piec około 40 minut (do suchego patyczka).
Chleb rośnie głównie podczas pieczenia.
Chleb wyjąć z formy i studzić na metalowych raszkach.
Kroić zimny.
Smacznego

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Alex_M 11.03.2015 19:47
bardzo jestem ciekawa smaku, konsystencji i wilgotności takiego chlebka! :)
wwwiolka 09.03.2015 18:48
Bardzo fajny przepis.
Renata9 09.03.2015 18:27
Pyszny chlebuś upiekłaś :-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat