Chleb bezglutenowy 1

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka z cieciorki

    25 dag
  • mąka ryżowa

    17 dag
  • masło

    12 dag
  • jajko

    5 szt
  • cukier brązowy

    1 łyżka
  • słonecznik łuskany

    3 łyżki czubate
  • jogurt naturalny

    35 bez cukru
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 łyżeczka
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Chleb bezglutenowy 1 foto
Piekarnik nagrzałam do 180 stopni-góra i dół. Formę do pieczenia chleba owalną 32 cm natłuściłam olejem.Można użyć keksówki. Masło roztopiłam i odstawiłam do wystudzenia. Mąki wsypałam do miski,dodałam słonecznik,sól ,cukier brązowy i sodę. W drugim naczyniu roztrzepałam jogurt naturalny z jajkami i ostudzonym masłem. Do suchych składników wlałam rozmieszane mokre składniki i mikserem-końcówkami w kształcie haczyków-miksowałam ciasto do uzyskania gładkiej masy. Przełożyłam je do formy do pieczenia
Krok 2 - Chleb bezglutenowy 1 foto
Wstawiłam do nagrzanego piekarnika na 35 minut.
Krok 3 - Chleb bezglutenowy 1 foto
Po upieczeniu wyjęłam na kratkę i ostudziłam.
Krok 4 - Chleb bezglutenowy 1 foto
Przepis jest wzorowany na przepisie z bloga Smaki Alzacji.Składniki jednakże nie są identyczne.Polecam dla osób na diecie bezglutenowej,które mają problem z zakupem pieczywa bez glutenu w swojej okolicy.
W oryginalnym przepisie autorka mieszała mąkę z cieciorki z mąką z manioku i użyła kefiru lub maślanki.Dodała także proszek do pieczenia,ale ja nie miałam bezglutenowego,więc zdecydowałam się na samą sodę.Ni dodawałam także siemienia lnianego ze względu na fakt,że piekłam chleb dla 3-latka i nie byłam pewna,czy będzie mu smakował. Chlebek jest chrupiący i nie kruszy się podczas krojenia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Motorek 23.07.2014 09:02
bardzo dobry
gacopierz23 26.06.2014 10:10
bardzo zdrowy
Mniam 12.02.2014 23:27
Bardzo przydatny przepis dla tych co są na diecie bezglutenowej.
bhb8 12.02.2014 18:53
przydatny przepis :)
caralajna 12.02.2014 18:46
fantastyczny, muszę się rozejrzeć za mąką z cieciorki :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat