Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb bez wyrabiania z garnka żeliwnego

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka chlebowa 400 g
woda 300 g
drożdże 1 łyżeczka
sól 1 1/2 łyżeczki
mąka do podsypywania

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb bez wyrabiania z garnka żeliwnego

W większej misce wymieszać drewnianą łyżką wszystkie składniki. Mieszać ok pół minuty, tak aby składniki połączyły się. Przykryć folią spożywczą i zostawić na min 12 h. U mnie stał 16h. Następnego dnia, na durszlak wyłożyć bawełnianą ściereczkę, dobrze wysypaną mąką. Przełożyć ciasto i pozostawić na 2 godzinki. W tym czasie wstawić garnek do piekarnika, podgrzewać go min 30 minut w temp 220 stopni. Do nagrzanego garnka przełożyć przygotowane ciasto. Dobrze obsypać mąką, przykryć pokrywką, Piec 40 minut w 200 stopniach. Po upieczeniu wyciągnąć z garnka studzić na kratce.
Smacznego:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Olga_SK 03.01.2014 20:53
Piękny chlebek!
leonowie 03.01.2014 19:57
Anemon, ten akurat na suchych
stokrotka 03.01.2014 19:56
muszę wypróbować
irenka 03.01.2014 19:06
ciekawy przepis,na pewno pyszny chlebek
anemon 03.01.2014 18:27
Ja piekę na świeżych drożdżach, a Ty na jakich? Potwierdzam, w ten sposób pieczony chleb jest bardzo smaczny.
Monika-twin 03.01.2014 18:24
fajny chlebek
cukiereczek 03.01.2014 18:11
bardo ciekawy przepis
leonowie 03.01.2014 18:02
Ja piekłam pierwszy raz i wyszedł świetny:)
czekoladka_m 03.01.2014 18:01
Też mam taki garnek, zapisuję więc przepis;):)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak