Chleb bez wyrabiania z garnka żeliwnego

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka chlebowa

    400 g
  • woda

    300 g
  • drożdże

    1 łyżeczka
  • sól

    1 1/2 łyżeczki
  • mąka

    do podsypywania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W większej misce wymieszać drewnianą łyżką wszystkie składniki. Mieszać ok pół minuty, tak aby składniki połączyły się. Przykryć folią spożywczą i zostawić na min 12 h. U mnie stał 16h. Następnego dnia, na durszlak wyłożyć bawełnianą ściereczkę, dobrze wysypaną mąką. Przełożyć ciasto i pozostawić na 2 godzinki. W tym czasie wstawić garnek do piekarnika, podgrzewać go min 30 minut w temp 220 stopni. Do nagrzanego garnka przełożyć przygotowane ciasto. Dobrze obsypać mąką, przykryć pokrywką, Piec 40 minut w 200 stopniach. Po upieczeniu wyciągnąć z garnka studzić na kratce.
Smacznego:)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Olga_SK 03.01.2014 20:53
Piękny chlebek!
leonowie 03.01.2014 19:57
Anemon, ten akurat na suchych
stokrotka 03.01.2014 19:56
muszę wypróbować
irenka 03.01.2014 19:06
ciekawy przepis,na pewno pyszny chlebek
anemon 03.01.2014 18:27
Ja piekę na świeżych drożdżach, a Ty na jakich? Potwierdzam, w ten sposób pieczony chleb jest bardzo smaczny.
Monika-twin 03.01.2014 18:24
fajny chlebek
cukiereczek 03.01.2014 18:11
bardo ciekawy przepis
leonowie 03.01.2014 18:02
Ja piekłam pierwszy raz i wyszedł świetny:)
czekoladka_m 03.01.2014 18:01
Też mam taki garnek, zapisuję więc przepis;):)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat