Chleb bez mleka i jajek

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    800 g
  • woda letnia

    2,5 szklanki
  • drożdże świeże

    3/4 kostki
  • cukier

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę wsypać do miski, dodać cukier. W wodzie rozpuścić drożdże. Wymieszać z mąką (nie musi być dokładnie). Pozostawić na noc w temperaturze pokojowej. Następnie na stolicę wyspać grubą warstwę mąki. Przełożyć ciasto. Kilka razy zgnieść do środka. Naczynie żaroodporne rozgrzać przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni. Przełożyć do niego ciasto. Przykryć. Piec 35 minut, następnie zdjąć przykrycie i piec 15 minut. Studzić na kartce.
Można dodać ziarna lub przyprawy wg własnego uznania.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Jolanta40 22.04.2017 10:46
super przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat