Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb bez dużego nakładu pracy

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 1 kg,
woda letnia 1 litr,
drożdże świeże 50 g,
cukier 1 łyżka,
sól 2 łyżeczki,
płatki owsiane 1 szkl, górskie
siemię lniane 1/2 szkl,

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb bez dużego nakładu pracy

Do miski skruszyć drożdże,posypać cukrem i rozmieszać.

Wsypać płatki owsiane i wlać wodę.

Zamieszać , a następnie miskę przykryć ściereczką.

Odstawić na 20 - 30 minut, powinny powstać bąbelki.

Dodać mąkę, nasiona, sól.

Dobrze wymieszać.

Przełożyć do foremek.

Wyrównać zmoczoną w wodzie ręką.

Odstawić do wyrośnięcia.

Piec w temperaturze 180 stopni około 1 godziny.

Górę chleba można posypać słonecznikiem lub innymi ziarnami albo pestkami dyni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 01.09.2017 10:07
Swojski chleb jest najlepszy.
Kardamonovy 22.08.2017 12:11
Muszę w końcu spróbować zrobić chleb samodzielnie. Dzięki za inspirację :).
anka1988 21.08.2017 11:49
super nazwa, pieczywo faktycznie szybkie w przygotowaniu.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak