Chleb bananowy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • banan

    4 szt (dojrzały)
  • masło

    85 ml (rozpuszczone)
  • cukier brązowy

    185 ml
  • jajko

    1 szt
  • ekstrakt waniliowy

    1 łyżeczka
  • soda oczyszczona

    1 łyżeczka
  • sól

    1 szczypta
  • mąka pszenna

    375 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni, czekając przygotowujemy ciasto.
Banany rozgniatamy widelcem, dodajemy roztopione masło i mieszamy.
Dodajemy cukier, lekko roztrzepane jajko, i ekstrakt waniliowy (ekstrakt możemy zastąpić aromatem).
Na koniec dodajemy mąkę z sodą i solą i mieszamy dalej aż składniki się połączą.

Przelewamy ciasto do foremki i pieczemy około 1 godziny, po upieczeniu chłodzimy na kratce i podajemy.
vesenka
warto wybrać bardzo dojrzałe banany

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Lidzia 16.08.2014 08:12
Bardzo smaczny.
V_kuchareczka 15.08.2014 21:25
pyszny chlebek
irenka 15.08.2014 20:10
na pewno smaczny chlebek,przepis zapisałam
Sroczka 15.08.2014 19:17
Ależ ten chlebek pysznie wygląda.
Beatris 15.08.2014 19:06
Wygląda smakowicie:)
Marta1986 15.08.2014 18:59
pysznosci mniam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat