Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb baltonowski z ziarnami

4.0
(27)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki główne

mąka 1 kg
woda letnia 600 ml
olej rzepakowy 1/4 szk
cukier 1 łyżka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka
drożdże 40 g

Ziarna

siemię lniane 2 łyżka
sezam 2 łyżka
pestki dyni 2 łyżka
pestki słonecznika 2 łyżka
orzeszki piniowe 1 łyżka

Porada

Mąka to mieszanka do wypieku chleba baltonowskiego.

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb baltonowski z ziarnami

Kroki postępowania

1
Do dużej miski wlać wodę, dodać drożdże i cukier i mieszać aż się drożdże rozpuszczą. Następnie dodać sól i mieszankę na chleb a potem wszystkie ziarna i olej i wyrobić ciasto.
Krok 1 - Chleb baltonowski z ziarnami  foto
2
Ciasto oprószyć mąką i przykryć ( ja użyłam miski z pokrywką, więc przykryłam ja pokrywką aby ciasto nie wyschło ).
Krok 2 - Chleb baltonowski z ziarnami  foto
3
Gdy podwoi swoją objętość ciasto ponownie wyrobić,
Krok 3 - Chleb baltonowski z ziarnami  foto
4
potem dodatkowo posmarować dłonie olejem i ciasto podzielić na dwie części, uformować bochenki i włożyć je do dwóch standardowych keksówek. Ciasto naciąć na krzyż ( ja użyłam plastikowej łopatki ), i posmarować za pomocą pędzelka wodą. Foremki z ciastem przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia.
Krok 4 - Chleb baltonowski z ziarnami  foto
5
Gdy ciasto rośnie nagrzać piekarnik do 200 stopni a na dno wstawić miseczkę z wodą.
Krok 5 - Chleb baltonowski z ziarnami  foto
6
Foremki z wyrośniętym ciastem wstawić na kratkę umieszczoną w piekarniku i piec chleby 45 minut. Upieczone wyjąć z foremek i wystudzić na kratce.
Krok 6 - Chleb baltonowski z ziarnami  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ZEWA 29.04.2014 21:24
Dziękuję :)
ada.la 29.04.2014 08:50
nie robiłam jeszcze takiego chleba
barbara11561 28.04.2014 22:52
Bardzo często piekę chlebek baltonowski,dodaję jeszcze maślanki-jest pyszny:)
Christopher 28.04.2014 21:50
Lubię Twój baltonowski.
Rysia 28.04.2014 21:27
Kiedyś kupowałem taki.Twój wygląda pysznie.
mirosława4 28.04.2014 18:51
domowy najlepszy !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak