Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb Amiszów z mąką graham

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 3,5 szkl.
mąka pełnoziarnista 2 szkl. pszenna
sól 2 płaskie łyżeczki
cukier 1/3-1/4 szkl.
woda 2 szkl. ok. 45*C
olej roślinny 1/4 szkl.

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb Amiszów z mąką graham

Kroki postępowania

1
W dużej misce rozpuścić cukier w ciepłej wodzie, następnie wmieszać drożdże. Pozwolić drożdżom popracować i przybrać wygląd podobny do kremowej pianki. Wmieszać sól i olej do rozczynu drożdżowego.
Dodawać stopniowo mąkę cały czas mieszając.

Zagnieść ciasto na powierzchni lekko posypanej mąką do czasu gdy będzie gładkie, o jednolitym przekroju. Przełożyć do miski dobrze naoliwionej i nakryć mokrą ściereczką. Pozostawić w ciepłym miejscu do czasu, gdy podwoi objętość (ok.1 godz). Nakłuć ciasto wiele razy na wylot, by się odgazowało.
Krok 1 - Chleb Amiszów z mąką graham foto
2
Zagniatać ponownie przez kilka minut i podzielić na pół, po czym nadać kształt bochenków. Ja do jednego bochenka wgniotłam nieco zmielonych suszonych buraczków.
Przełożyć do keksówek (wyłożonych papierem do pieczenia, naoliwionych lub posmarowanych masłem) i pozwolić, aby wyrosło przez ok.30 min.
Krok 2 - Chleb Amiszów z mąką graham foto
3
Gdy ciasto wyraźnie urośnie, naciąć wierzch ostrym nożykiem i włożyć foremki do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 30-40 min. w temp. 175 stopni C.
Krok 3 - Chleb Amiszów z mąką graham foto
4
Upieczone bochenki ostrożnie wyjąć na kratkę i pozostawić do ostygnięcia. Kroić najlepiej na drugi dzień.

* Chlebek jest delikatny, miękki, konsystencją i smakiem nieco przypomina dobre pieczywo tostowe.
Krok 4 - Chleb Amiszów z mąką graham foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Camill 01.06.2014 09:46
ciekawy, jeszcze nie jadlam
Alex_M 07.11.2013 13:07
świetny chlebek :)
Habibi 06.11.2013 11:57
To podobno tradycyjna receptura Amiszów, tak przynajmniej głosi wiele źródeł... ja od siebie dodałam mąkę graham, bo w oryginale występuje tylko biała oczyszczona mąka. Ale miłośnicy białego lekkiego pszennego pieczywa powinni być zadowoleni :)
jolanta53 28.10.2013 14:47
ciekawy chlebek
Łucja 27.10.2013 13:06
pyszny chlebek!
Habibi 27.10.2013 11:33
@lena57 Monika M. - znasz stare powiedzenia, że "bez pracy nie ma kołaczy" ;) Niestety we wszystko trzeba włożyć jakiś swój czas i zaangażowanie ;)
quatro 27.10.2013 11:32
Uwielbiam domowe chlebki,muszę spróbować według Twojego przepisu.
lena57 27.10.2013 11:18
ja bardzo lubię domowe chleby, ale trochę czasu spędzić trzeba.
Monika58 27.10.2013 11:11
smaczny chleb
Habibi 27.10.2013 11:03
No właśnie ten chlebek ma to do siebie, że rośnie jak szalony, a nieupilnowany ucieka z miski ;) trzy op. suchych drożdży robią swoje, ale to potem fajnie wpływa na końcową konsystencję po upieczeniu - wychodzi naprawdę delikatny, puszysty i mięciutki :)
Magula 27.10.2013 11:00
fajny chlebek ci wyrósł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak