Chleb

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    50 dag
  • mąka żytnia

    50 dag
  • drżdże

    5 dag
  • sól

    1,5 łyżeczki
  • olej

    4 łyżki
  • miód

    1 łyżeczka
  • woda

    2,5 (ciepła)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W dużej misce zrobić zaczyn z mąki, wody i miodu. Dodać resztę składników i dokładnie wyrobić, pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. godzinę. Przerobić, uformować , np. dwa bochenki, nakłuć wierzch widelcem i odstawić do ponownego wyrośnięcia. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 1 godziny. Chleb jest dobrze upieczony, jeśli przy pukaniu wydaje głuchy dźwięk.
Do ciasta możemy też dodać różne ziarna, będzie pyszny i zdrowy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
barbara11561 18.04.2013 08:10
Nigdy nie pisz "nigdy"(mój komentarz poniżej)-raz upiekłam i się uzależniłam ,teraz kupuję tylko w nagłym przypadku,co zdarza się tylko na wyjeździe:)
mirosława4 15.01.2013 23:26
domowy najlepszy
Krystyna32 23.10.2012 09:03
super
Motorek 09.10.2012 13:45
smaczny
Papryczka 02.09.2012 16:17
pyszny jest taki swojej roboty
Dorian 18.08.2012 22:23
super
IZABELA29 23.06.2012 19:22
lubie takie wypieki
Justyna70 16.09.2011 13:07
fajny przepis
rzenia15 17.07.2011 22:00
najlepszy swojski chlebuś
Teresa19 28.05.2011 18:24
pyszny

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat