Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka pszenna 500 g
drożdże 14 g
olej roślinny 1/5 szklanki
mleko 150 ml
woda letnia 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb

W misce wymieszać szczyptę soli z mąką. dodać olej. dodać drożdże i łyżeczkę cukru. Dodać mleko, wodę i wyrobić ciasto. Ciasto przełożyć na stolnicę i wyrabiać ciasto. Odstawić ciasto w ciepłe miejsce przykryte suchą ściereczką aż powiększy objętość 2 razy. Ciasto wyłożyć znow na stolnicę. Wyrobić bochenek, wylożyć na blachę, zostawić jeszcze na ok. 30 minut. piec w 200 stopniach ok. 30 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Christopher 25.06.2014 17:51
Prosty,łatwy chlebek. Chyba wzbogaciłaś go ziarnami,bo jakieś dostrzegam na zdjęciu.
ppaulina 25.06.2014 16:11
pyszny taki swój chlebek
Lidzia 25.06.2014 16:09
Piękny chlebuś.
agnieszka214 25.06.2014 14:32
domowy wyrób zawsze smaczny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak