Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb 100% żytni na zakwasie

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

~ ZACZYN

zakwas żytni aktywny 30g
woda letnia 90 ml
mąka żytnia typ 720 100 g

~ CIASTO właściwe

mąka żytnia typ 720 400 g
woda letnia 320-350 ml
sól 10 g
miód płynny 1 łyżka

Porada

Z aktywnego zaczynu można bezpiecznie (bez straty dla pieczonego chleba) odłożyć 1-2 łyżki jako starter do nowej porcji zakwasu.

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb 100% żytni na zakwasie

Aktywny zakwas połączyć z letnią wodą oraz mąką - dokładnie wymieszać w misce, nakryć ściereczką i odstawić na całą noc w średnio ciepłe miejsce.

Do aktywnego zaczynu dolać letnią wodę wymieszaną z solą i miodem oraz mąkę żytnią - wymieszać łyżką lub mikserem tylko do połączenia składników. Ponownie nakryć i odstawić na ok. 8-10 godzin w temp. pokojowej.

Wyrośnięte ciasto przełożyć do keksówki nasmarowanej tłuszczem i posypanej grubą mąką lub otrębami żytnimi, wierzch wyrównać mokrą dłonią i oprószyć mąką żytnią albo otrębami. Foremkę włożyć do foliowego worka i odstawić do wyrośnięcia na 2-4 godziny w zależności od mocy zakwasu.

Kiedy chleb wyraźnie urośnie nagrzać piekarnik do 210-220*C, wstawić na dno naczynie z wodą, włożyć keksówkę i piec ok. 45-50 minut. Można pod koniec pieczenia ostrożnie wyjąć z foremki, przełożyć na kratkę i dopiec z termoobiegiem przez 10 minuy, aby skórka była chrupiąca.

Przed pokrojeniem ostudzić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jagoda5913 12.09.2017 00:28
ładnie wygląda
bietka 09.09.2017 07:25
Smaczny chlebek :)
jejkuchnia 09.09.2017 06:37
Pyszny. Taki domowy najlepszy. :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak