Przepis i sposób przygotowania na: Chleb 100% żytni na zakwasie
Do aktywnego zaczynu dolać letnią wodę wymieszaną z solą i miodem oraz mąkę żytnią - wymieszać łyżką lub mikserem tylko do połączenia składników. Ponownie nakryć i odstawić na ok. 8-10 godzin w temp. pokojowej.
Wyrośnięte ciasto przełożyć do keksówki nasmarowanej tłuszczem i posypanej grubą mąką lub otrębami żytnimi, wierzch wyrównać mokrą dłonią i oprószyć mąką żytnią albo otrębami. Foremkę włożyć do foliowego worka i odstawić do wyrośnięcia na 2-4 godziny w zależności od mocy zakwasu.
Kiedy chleb wyraźnie urośnie nagrzać piekarnik do 210-220*C, wstawić na dno naczynie z wodą, włożyć keksówkę i piec ok. 45-50 minut. Można pod koniec pieczenia ostrożnie wyjąć z foremki, przełożyć na kratkę i dopiec z termoobiegiem przez 10 minuy, aby skórka była chrupiąca.
Przed pokrojeniem ostudzić.