Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
oliwa
2 i 1/2 łyżki lub olej -
Papryka słodka mielona Prymat
czerwona mielona 2 łyżeczki -
Papryka ostra mielona Prymat
czerwona mielona 1/2 łyżeczki -
Sól czosnkowa jodowana Prymat
1/3 łyżeczki -
tortilla
2 sztuki (u mnie pszenne)
Przepis i sposób przygotowania Chipsy paprykowe z tortilli
W szklaneczce łączymy olej z przyprawami - papryką słodką, ostrą i solą czosnkową. Dokładnie mieszamy.
Tortille kroimy za pomocą radełka do pizzy lub noża w trójkąty. Wielkość i ilość trójkątów zależy od naszych upodobań. Ja kroję większe, bo często podaję takie chipsy z dipem.
Każdy trójkącik smarujemy z obu stron przy pomocy pędzelka naszymi przyprawami. (Idealne zajęcie i zabawa dla małych pomocników)
Posmarowane trójkąty układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Najlepiej, aby na siebie nie nachodziły. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 8-10 minut (czas jest uzależniony od rodzaju piekarnika i tego jak bardzo wypieczone chipsy lubimy - ja wolę mniej wypieczone, inny mocniej).
Podajemy same lub z ulubionym dipem, ketchupem, sosem. I... chrupiemy.
Uwaga: Jeśli używacie tortilli, które lekko już zeschły należy je najpierw podgrzać, np. w mikrofalówce, aby zmiękły i nie pękały podczas krojenia je w trójkąty.![]()
Komentarze (5)