Chipsy paprykowe z tortilli

Chipsy paprykowe z tortilli

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • oliwa

    2 i 1/2 łyżki lub olej
  • Papryka słodka mielona Prymat

    czerwona mielona 2 łyżeczki
  • Papryka ostra mielona Prymat

    czerwona mielona 1/2 łyżeczki
  • Sól czosnkowa jodowana Prymat

    1/3 łyżeczki
  • tortilla

    2 sztuki (u mnie pszenne)
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Chipsy paprykowe z tortilli


W szklaneczce łączymy olej z przyprawami - papryką słodką, ostrą i solą czosnkową. Dokładnie mieszamy.
Tortille kroimy za pomocą radełka do pizzy lub noża w trójkąty. Wielkość i ilość trójkątów zależy od naszych upodobań. Ja kroję większe, bo często podaję takie chipsy z dipem.
Każdy trójkącik smarujemy z obu stron przy pomocy pędzelka naszymi przyprawami. (Idealne zajęcie i zabawa dla małych pomocników)
Posmarowane trójkąty układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Najlepiej, aby na siebie nie nachodziły. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 8-10 minut (czas jest uzależniony od rodzaju piekarnika i tego jak bardzo wypieczone chipsy lubimy - ja wolę mniej wypieczone, inny mocniej).
Podajemy same lub z ulubionym dipem, ketchupem, sosem. I... chrupiemy.
MagdalenaIC
Uwaga: Jeśli używacie tortilli, które lekko już zeschły należy je najpierw podgrzać, np. w mikrofalówce, aby zmiękły i nie pękały podczas krojenia je w trójkąty.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Róża1 27.01.2017 23:22
Superowe !!!!!!
Aleksandra/Olcia 03.12.2016 18:05
ciekawy sposób
bertpvd 03.12.2016 10:00
muszę wypróbować :)
olkaaa 03.12.2016 09:33
muszę zrobić
edytazaw89@wp 03.12.2016 05:55
Wygląda pięknie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat