Chipsy fit

Chipsy fit

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Chipsy lubi większość z nas. Chętnie po nie sięgamy podczas filmu lub na imprezie. Wszystko byłoby super, gdyby nie te kalorie. Ja mam dzisiaj dla Was przepis na szybkie fit chipsy z mikrofalówki

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na chipsy:

  • ziemniaki

    2 sztuki
  • sól

    1 szczypta
  • papryka mielona

    2 szczypty
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki myjemy, obieramy (lub nie - jak to woli) i kroimy na 2 milimetrowe plastry. Ja użyłam do tego maszynki do krojenia wędlin i chleba. Tak pokrojone plastry wrzucamy do miski z zimną wodą i płuczemy 2 a nawet 3 razy, aby pozbyć się skrobi. Ziemniaki układamy na czystym ręczniku kuchennym i odsączamy z wody.

Przekładamy do miski dodajemy ulubione przyprawy mieszamy.

Na talerzu od mikrofali układamy ręcznik papierowy najlepiej 2 warstwy i układamy plastry ziemniaka.
Układamy jeden przy drugim, ale nie mogą za bardzo na siebie nachodzić.
Wkładamy talerz do mikrofalówki ustawiamy największą moc u mnie 1000 W.
Pieczemy ok. 3 minut, po czym wyjmujemy i obracamy na drugą stronę i pieczemy kolejne 2-3 minuty.

Wyjmujemy, przekładamy do miseczki i SMACZNEGO.

Kasia Pichci
Podczas pieczenia trzeba wszystko kontrolować, aby się nie spaliło. Ponieważ mikrofalówka mikrofalówce nie równa. Jeśli chipsy będą jeszcze trochę miękkie (co nie powinno się zdarzyć), pieczemy jeszcze około minuty. Przyprawy oczywiście według uznania i jakie kto lubi.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat