Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chipsy domowe grube

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ziemniaki
Papryka słodka mielona Prymat
olej do smażenia
cukier 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Chipsy domowe grube

Kroki postępowania

1
Ziemniaki obrać, za pomocą tarki imitować paski i pokroić na plasterki.
Krok 1 - Chipsy  domowe grube foto
2
Talarki namoczyć w przegotowanej wodzie z cukrem na około 20 minut.
Krok 2 - Chipsy  domowe grube foto
3
Osączyć z wody i natrzeć papryką słodką mieloną. Chipsy smażyć na rozgrzanym oleju. Dość długo, aby krążki nabrały koloru i chrupkości
Krok 3 - Chipsy  domowe grube foto
4
Usmażone chipsy osuszyć i pozostawić do ostygnięcia na ręczniku papierowym lub papierze do pieczenia. Przed podaniem obsypać lekko papryką.
Krok 4 - Chipsy  domowe grube foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 02.02.2016 19:43
Ja sama nigdy nie robiłam ale takie domowe chętnie bym zjadła
Jolcia_90 02.02.2016 19:00
Martyna, bo takie chipsy choć odbiegają od oryginału są smaczne :) Ja najbardziej lubię paprykowe ale oczywiście, że można użyć innych przypraw :)
SzczyptaChili 02.02.2016 18:12
Ale narobiłaś mi ochoty na domowe chipsy , uwielbiam wymyślać ich przeróżne smaki :)
Wacław 02.02.2016 13:35
smaczna przekąska
Edita 02.02.2016 12:17
moj syn to by zjadł
Róża1 02.02.2016 10:43
fajny przepis !!!!!!!!!!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak