Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chipsy czosnkowe z jarmużu

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jarmuż 4 garście
Czosnek suszony Prymat 1/2 łyżeczki
oliwa 1,5 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Chipsy czosnkowe z jarmużu

Jarmuż poszarpany na drobne części rozrzucamy na szeroką, płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Nie może być zbyt ściśnięty bo nie równo się upiecze.

Polewamy go oliwą z oliwek, posypujemy solą morską i czosnkiem granulowanym. Mieszamy dokładnie palcami. Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 160 stopni aż do zarumienia i chrupkości czyli około 9 minut. Należy pilnować, ponieważ jarmuż szybko może się spalić. Trzeba więc wyczuć tę granicę pomiędzy niedopieczonym chipsami, a spalonymi. Ja akurat lubię jak są bardziej przypieczone, ale to każdy musi dostosować do swoich upodobań :)

Podajemy po przestudzeniu jako przekąskę między posiłkami.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 12.01.2014 15:52
raz robiłam chipsy z jarmużu, fajne są :)
Alex_M 11.01.2014 16:49
super, że Ci się udało :) ja wczoraj kupiłam, w niemieckim jak zawsze ;) może mi go wystarczy na takie czipsy? ;)
Olga_SK 11.01.2014 12:22
Co za pomysł :D
Klausia 10.01.2014 19:35
w Kauflandzie wreszcie trafiłam :)
Alex_M 10.01.2014 10:12
rewelacja :) gdzie upolowałaś jarmuż? :)
Stenka 09.01.2014 20:51
ciekawy pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak