Chipsy czosnkowe z jarmużu

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jarmuż

    4 garście
  • Czosnek suszony Prymat

    1/2 łyżeczki
  • oliwa

    1,5 łyżki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jarmuż poszarpany na drobne części rozrzucamy na szeroką, płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Nie może być zbyt ściśnięty bo nie równo się upiecze.

Polewamy go oliwą z oliwek, posypujemy solą morską i czosnkiem granulowanym. Mieszamy dokładnie palcami. Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 160 stopni aż do zarumienia i chrupkości czyli około 9 minut. Należy pilnować, ponieważ jarmuż szybko może się spalić. Trzeba więc wyczuć tę granicę pomiędzy niedopieczonym chipsami, a spalonymi. Ja akurat lubię jak są bardziej przypieczone, ale to każdy musi dostosować do swoich upodobań :)

Podajemy po przestudzeniu jako przekąskę między posiłkami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
caralajna 12.01.2014 15:52
raz robiłam chipsy z jarmużu, fajne są :)
Alex_M 11.01.2014 16:49
super, że Ci się udało :) ja wczoraj kupiłam, w niemieckim jak zawsze ;) może mi go wystarczy na takie czipsy? ;)
Olga_SK 11.01.2014 12:22
Co za pomysł :D
Klausia 10.01.2014 19:35
w Kauflandzie wreszcie trafiłam :)
Alex_M 10.01.2014 10:12
rewelacja :) gdzie upolowałaś jarmuż? :)
Stenka 09.01.2014 20:51
ciekawy pomysł

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat