chipsy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    1 kg
  • olej

    do smażenia
  • sól

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - chipsy foto
Ziemniaki obieramy i kroimy na małej szatkownicy na jak najcieńsze plasterki. Zbyt grube nie bedą chrupkie. Moje zawsze są tak cienkie że prześwituja.
Krok 2 - chipsy foto
Plasterki moczymy minimum kilkanaście minut w wodzie lub mleku,aby usunąć nadmiar mąki ziemniaczanej
Tłuszcz rozgrzewamy i po jednym plasterku umieszczamy ziemniaki w oleju.
Krok 3 - chipsy foto
Smażymy z obu stron na rumiano.Wykladamy na ręczniki papierowe ,aby tłuszcz sie wchłonął.
Zdrowsza alternatywa chipsów jest smaczna i chrupiąca.Polecam. Każdy dziwi się,że zdobilam je sama.Można posypać je solą lub innymi przyprawami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
moni0212 05.01.2014 22:30
wlasnie z myslą o dzieciakach często je robię
Małgorzata9 05.01.2014 21:18
dzieciakom będą smakować
Milka100 05.01.2014 20:39
ALE APETYCZNE CHIPSY
Katarzyna54 05.01.2014 17:05
świetne chipsy
madziamiki 05.01.2014 16:45
próbowałam super
Marlenka.S 05.01.2014 16:32
świetne, aż mnie ochota naszła
malaczarna23 05.01.2014 16:06
lubię takie chipsy ;)
Mati13 05.01.2014 15:33
świetnie wyglądaja
kasiaw 05.01.2014 15:30
bardzo fajny przepis na te chipsy domowym sposobem
Janina 05.01.2014 15:29
Robi wrażenie, spróbuję;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat