Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

chipsy

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
olej do smażenia
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: chipsy

Kroki postępowania

1
Ziemniaki obieramy i kroimy na małej szatkownicy na jak najcieńsze plasterki. Zbyt grube nie bedą chrupkie. Moje zawsze są tak cienkie że prześwituja.
Krok 1 - chipsy foto
2
Plasterki moczymy minimum kilkanaście minut w wodzie lub mleku,aby usunąć nadmiar mąki ziemniaczanej
Tłuszcz rozgrzewamy i po jednym plasterku umieszczamy ziemniaki w oleju.
Krok 2 - chipsy foto
3
Smażymy z obu stron na rumiano.Wykladamy na ręczniki papierowe ,aby tłuszcz sie wchłonął.
Zdrowsza alternatywa chipsów jest smaczna i chrupiąca.Polecam. Każdy dziwi się,że zdobilam je sama.Można posypać je solą lub innymi przyprawami.
Krok 3 - chipsy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

moni0212
moni0212 05.01.2014 22:30
wlasnie z myslą o dzieciakach często je robię
Małgorzata9 05.01.2014 21:18
dzieciakom będą smakować
Milka100 05.01.2014 20:39
ALE APETYCZNE CHIPSY
Katarzyna54 05.01.2014 17:05
świetne chipsy
madziamiki 05.01.2014 16:45
próbowałam super
Marlenka.S 05.01.2014 16:32
świetne, aż mnie ochota naszła
malaczarna23 05.01.2014 16:06
lubię takie chipsy ;)
Mati13 05.01.2014 15:33
świetnie wyglądaja
kasiaw 05.01.2014 15:30
bardzo fajny przepis na te chipsy domowym sposobem
Janina 05.01.2014 15:29
Robi wrażenie, spróbuję;)
Rycerz
Rycerz 05.01.2014 14:49
Ciekawe...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak