Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chińszczyzna

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Lista składników

kapusta pekińska 200 gram
papryka 1 sztuka
ananas z puszki 3 plastry
kukurydza w puszce 4 łyżki
por (biała część) 1 sztuka
ryż basmati 100 gram
pierś z kurczaka 1 sztuka
mąka ziemniaczana 1 łyżka

Przyprawy

sól do smaku
Pieprz kolorowy Prymat w młynku
sos sojowy

Przepis i sposób przygotowania na: Chińszczyzna

Kroki postępowania

1
Kapustę pekińską siekamy bardzo drobniutko.
Krok 1 - Chińszczyzna foto
2
Paprykę myjemy i pozbawiamy gniazda nasiennego. Następnie siekamy w drobną kosteczkę.
Krok 2 - Chińszczyzna foto
3
Ananasa w plastrach również kroimy w kosteczkę.
Krok 3 - Chińszczyzna foto
4
Pora zaś przekrawamy po długości i siekamy w plasterki.
Krok 4 - Chińszczyzna foto
5
Pierś z kurczaka płuczemy i kroimy w dość grubą kostkę. Następnie panierujemy ją dokładnie w mące ziemniaczanej. I wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Smażymy do uzyskania złotego koloru.
Krok 5 - Chińszczyzna foto
6
W tym czasie gotujemy ryż według przepisu na opakowaniu.
Krok 6 - Chińszczyzna foto
8
Do smażonego kurczaka dorzucamy por oraz paprykę. Wszystko razem dusimy. Kiedy papryka jest pół na pół dodajemy siekaną pekinkę.
Krok 7 - Chińszczyzna foto
9
Następnie dorzucamy do duszących się warzy ananasa oraz odcedzoną kukurydzę.
Krok 8 - Chińszczyzna foto
10
Kiedy mieszanka będzie już miękka dodajemy wcześniej ugotowany ryż.
Krok 9 - Chińszczyzna foto
11
Wszystko razem dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku sosem sojowy oraz pieprzem. Podajemy danie na ciepło.
Smacznego :)
Krok 10 - Chińszczyzna foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 06.05.2014 18:54
super jedzonko
Sylwia26 06.05.2014 18:50
ślinka leci

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak