Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chińskie z makaronem soba

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Mięso

pierś z kurczaka podwójna 1 sztuka

Marynata

sos sojowy 2 łyżka
sok z limetki 1 łyżka
imbir starty 2 łyżeczka

Warzywa

marchew 2 sztuka
papryka czerwona 1 sztuka
cebula 1 sztuka
zielona fasolka szparagowa 1 szklanka

Dodatkowo

grzyby mun 10 sztuka
sos sojowy 50 mililitr
czosnek ząbki 2 sztuka
bambus pędy 2 łyżka
chili Prymat 1/4 łyżeczka
sezam 1 łyżka
olej sezamowy 1/2 łyżka
natka kolendry 3 łyżka
mąka ziemniaczana 2 łyżeczka
cukier trzcinowy 2 łyżeczka
olej rzepakowy 2 łyżki
makaron soba 200 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Chińskie z makaronem soba

Pierś zamarynować z imbirem, sosem sojowym i sokiem z limonki, przynajmniej przez 1 godzinę. Grzyby mun namoczyć w 220 ml gorącej wody przez 40 minut. Wodę z grzybów zachować, grzyby odsączyć i pokroić na mniejsze kawałki. Marchew obrać i pokroić w cienkie słupki, paprykę pokroić na cienkie paski, cebulę w piórka. W woku rozgrzać olej rzepakowy. Na dużym ogniu podsmażyć pierś z kurczaka. Podsmażoną pierś przełożyć na talerz. Dodać łyżkę oleju i smażyć marchew, paprykę, cebulę, grzyby i fasolkę szparagową (zamrożoną wcześniej nie rozmrażać). Smażyć do czasu, aż warzywa będą miękkie, ale pozostaną jędrne. Dodać pierś z kurczaka, pędy bambusa i chwilę podsmażyć. Całość doprawić cukrem, sosem sojowym, posiekanymi ząbkami czosnku i chili. Do wody z moczenia grzybów dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać i całość wylać na patelnię. Chwilę poddusić do zgęstnienia sosu. Makaron przygotować wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić i dodać do woka, Całość wymieszać. Dodać ziarna sezamu, posiekaną kolendrę lub natkę oraz olej sezamowy. Podawać od razu po przygotowaniu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa Wojtaszko 19.08.2016 20:06
omnomnom
marzut 17.08.2016 18:08
Smaczne danie
Klausia 17.08.2016 17:14
wygląda smakowicie
Wiktoria29 16.08.2016 20:56
mniam , uwielbiam takie dania
sezamek 16.08.2016 19:23
obłędnie kolorowo i smacznie
Stenka 16.08.2016 14:59
ciekawy przepis
luna76 16.08.2016 14:36
to danie wygląda bardzo apetycznie :)
AZgotuj 16.08.2016 12:30
wszystko razem wygląda niesamowicie pysznie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak