Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chińskie jajka herbaciane

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajek 10 szt
jasnego sosu sojowego 4 łyżki
białego wytrawnego wina 3 łyżki
gwiazdka anyżu 1 szt
cukru 1 łyżka
Cynamon cały Prymat 1 szt
grube plastry imbiru 3 szt
czarnej herbaty liściastej 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Chińskie jajka herbaciane

Umieść jajka w garnku i zalej wodą tak, by były nią tylko przykryte. Doprowadź całość do wrzenia, po czym zmniejsz ogień i gotuj przez 10 minut.
Po tym czasie przelej jajka zimną wodą, obij skorupki delikatnie łyżeczką, po czym obtocz je na blacie tak, by skorupki były równomiernie popękane, jednak by wciąż trzymały się jajka.
Umieść resztę składników na miksturę herbacianą w rondelku, wraz z 1 litrem (4 szklankami) wody i doprowadź do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotuj mieszankę przez 20 minut. Po tym czasie włóż jajka i gotuj całość kolejne 45 minut. Zdejmij z ognia i zostaw całość do całkowitego ostygnięcia. Zdejmij skorupki i podawaj na ciepło lub na zimno.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak