Chińskie danie w wersji z selerem

Chińskie danie w wersji z selerem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż brązowy

    300 g
  • pierś z kurczaka

    400 g
  • seler naciowy

    1 szt
  • marchewka

    2 szt
  • cebula

    2 szt
  • cukinie małe

    1 szt
  • pieczarki

    200 g
  • olej do smażenia

  • czosnek

    3 ząbki
  • Papryka ostra mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • imbir starty

    1 łyżeczka
  • kolendra mielona

    1/2 łyżeczki
  • sos sojowy

    2 łyżki
  • sos chiński

    5 łyżek
  • sól do smaku

  • pieprz

    do smaku
  • szczypiorek

    1 pęczek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Chińskie danie w wersji z selerem foto
Rozgrzać w woku oleju. Na rozgrzany olej wrzucić pokrojoną w kostkę marchew, pokrojone pałki selera naciowego oraz pokrojoną w piórka cebulę.
Smażyć razem kilka minut a następnie dodać posiekany drobno czosnek i starty imbir.
Krok 2 - Chińskie danie w wersji z selerem foto
Obrać pieczarki i pokroić w ćwiartki. Młodą cukinię umyć i pokroić w kostkę.
Wrzucić do woka pieczarki oraz cukinię i podlać sosem sojowym. Dusić bez przykrycia aby odparowała woda z cukinii i grzybów. Doprawić ostrą papryką i kolendrą.
Krok 3 - Chińskie danie w wersji z selerem foto
Ugotować ryż brązowy w osolonej wodzie. Odcedzić.
Piersi z kurczaka umyć, pokroić i obsmażyć na osobnej patelni.
Krok 4 - Chińskie danie w wersji z selerem foto
Do uduszonych warzyw dodać ryż i mięso. Doprawić sosem chińskim słodko-kwaśnym, solą pieprzem i przesmażyć razem przez kilka minut. Podawać polane chińskim sosem i posypane szczypiorkiem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Róża1 28.05.2015 23:42
świetne danie :-)
Hrabina w kuchni 21.04.2015 11:19
Smaczne danie
jasiek 20.04.2015 21:49
wersja jak dla mnie
wwwiolka 20.04.2015 21:27
Bardzo fajny przepis.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat