Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chińskie danie w wersji z selerem

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ryż brązowy 300 g
pierś z kurczaka 400 g
seler naciowy 1 szt
marchewka 2 szt
cebula 2 szt
cukinie małe 1 szt
pieczarki 200 g
olej do smażenia
czosnek 3 ząbki
Papryka ostra mielona Prymat 1 łyżeczka
imbir starty 1 łyżeczka
kolendra mielona 1/2 łyżeczki
sos sojowy 2 łyżki
sos chiński 5 łyżek
sól do smaku
pieprz do smaku
szczypiorek 1 pęczek

Przepis i sposób przygotowania na: Chińskie danie w wersji z selerem

Kroki postępowania

1
Rozgrzać w woku oleju. Na rozgrzany olej wrzucić pokrojoną w kostkę marchew, pokrojone pałki selera naciowego oraz pokrojoną w piórka cebulę.
Smażyć razem kilka minut a następnie dodać posiekany drobno czosnek i starty imbir.
Krok 1 - Chińskie danie w wersji z selerem foto
2
Obrać pieczarki i pokroić w ćwiartki. Młodą cukinię umyć i pokroić w kostkę.
Wrzucić do woka pieczarki oraz cukinię i podlać sosem sojowym. Dusić bez przykrycia aby odparowała woda z cukinii i grzybów. Doprawić ostrą papryką i kolendrą.
Krok 2 - Chińskie danie w wersji z selerem foto
3
Ugotować ryż brązowy w osolonej wodzie. Odcedzić.
Piersi z kurczaka umyć, pokroić i obsmażyć na osobnej patelni.
Krok 3 - Chińskie danie w wersji z selerem foto
4
Do uduszonych warzyw dodać ryż i mięso. Doprawić sosem chińskim słodko-kwaśnym, solą pieprzem i przesmażyć razem przez kilka minut. Podawać polane chińskim sosem i posypane szczypiorkiem.
Krok 4 - Chińskie danie w wersji z selerem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Róża1 28.05.2015 23:42
świetne danie :-)
Hrabina w kuchni 21.04.2015 11:19
Smaczne danie
jasiek 20.04.2015 21:49
wersja jak dla mnie
wwwiolka 20.04.2015 21:27
Bardzo fajny przepis.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak