Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chiński ryż z warzywami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż 1 torebka
cebula 2 szt
papryka zielona 1/2 szt
papryka żółta 1 szt
garść grzybków mung i kiełków sojowych
cukinia 1/2 szt
papryka czerwona 1/2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Chiński ryż z warzywami

Na patelni rozgrzewamy oliwę lub olej ryżowy. Obraną cebulę kroimy na cienkie talarki, wrzucamy na patelnię. Warzywa dokładnie myjemy, papryki kroimy wzdłuż na cienkie paski i wrzucamy na patelnię. Po chwili dorzucamy pokrojoną w cienkie talarki cukinię. Grzyby mung (jeśli były mrożone najlepiej włożyć je na chwilę do ciepłej wody) kroimy w paski. Wrzucamy je razem z kiełkami na patelnię. Całość doprawiamy 2-3 łyżeczkami sosu sojowego, słodką papryka, pieprzem i szczyptą (nie więcej!) chili. Dusimy. Trzeba uważać by wychwycić odpowiedni moment zdjęcia ich z ognia. Muszą być wystarczająco miękkie a jednocześnie soczyste i jędrne. W osolonej wodzie gotujemy torebkę ryżu (spokojnie wystarczy dla dwóch osób). Jeśli ktoś lubi, ryz można przyrządzić z curry. Na talerze nakładamy ryż i warzywa.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adam1f 11.06.2011 07:05
niezłe
Marcin Vw1 05.01.2011 19:18
wyglada smacznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak