Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Chinkali z wołowiną

5.0
(16)
Czas
Czas: powyżej 1h
Liczba porcji
Liczba porcji: 5+ os.

Przepis na chinkali z farszem z mielonej wołowiny i aromatycznych przypraw.

Składniki:

Farsz

wołowina
1 kilogram
cebule
2 sztuki
Pieprz czarny mielony Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
Papryka ostra mielona Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
Kminek mielony Prymat
1 łyżeczka
cząber
3 gałązki
natka pietruszki
3 gałązki
natka kolendry
3 gałązki
Sól kamienna spożywcza jodowana
do smaku
Sklep Prymat

Ciasto na chinkali:

mąka
1 kilogram
jajko
1 sztuka
gorąca woda
500 mililitrów
sól
1/2 łyżeczki
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Chinkali z wołowiną

Kolejne gruzińskie danie...troszkę podobne do pierogów z mięsem. Cechą charakterystyczną jest rosół, który powstaje podczas gotowania chinkali. Najpierw odgryzamy kawałek spodu, wypijamy rosół i jemy do "ogonka" (resztę wyrzucamy). Gorąco polecamy.

Mięso i cebulę kroimy, mieszamy. Dodajemy zieleninę i przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Masę doprawiamy ostrą papryką, kminkiem, solą, pieprzem. Mięso wyrabiamy z wodą (tyle ile mięso wchłonie, konsystencja ma być jednak zwarta).

Z mąki, soli, jajka i gorącej wody przygotowujemy ciasto. Rozwałkujemy na grubość ok. 2 mm, dużą szklanką (u nas kieliszkiem do martini) wykrawamy krążki. Na środek każdego kładziemy po łyżce farszu. Brzegi ciasta zbieramy w falbankę, tak aby powstała szczelna sakiewka. Zebrane brzegi skręcamy i nieco przyciskamy, tak aby nie rozkleiły się podczas gotowania.

Chinkali wrzucamy do odsolonego wrzątku, mieszamy chwilę drewnianą łyżką tak, aby nie przywarły do dna. Gotujemy 5 min od wypłynięcia na powierzchnię wody.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 26.08.2015 21:21
ciekawy przepis
R'n'G Kitchen 26.08.2015 10:03
Polecamy ;)
R'n'G Kitchen 26.08.2015 10:02
Polecamy ;)
R'n'G Kitchen 26.08.2015 10:02
5 min od wypłynięcia na powierzchnię. Zanim wypłyną (a są ciężkie), trochę czasu mupłynie. Pozdrawiamy ;)
dom-agi 26.08.2015 09:59
Świetne te pierożki!
inka2012 26.08.2015 09:26
aż chce się jeść :)
Babeczka35 26.08.2015 08:52
Też nigdy nie jadłam.Wyglądają przepysznie;)
Mniam 26.08.2015 08:26
Nigdy nie jadłam, ale muszą być pyszne.
Stenka 26.08.2015 08:10
Fajny przepis, tylko zastanawiam się się czy wystarczy 5 minut gotowania, żeby mięso wołowe było miękkie, pierogi robi się z gotowanego mięsa, a tu dodane surowe
olkaaa 26.08.2015 07:29
bardzo fajne
IZABELA29 26.08.2015 07:13
cos pysznego
Futka 26.08.2015 06:13
Cudowne i niezwykle smaczne! Po prostu boskie! :D :*
norweska20 26.08.2015 00:03
pomysłowo i smacznie
Marta Ryżek-Kalkowska 25.08.2015 23:15
przepysznie wyglądają.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak