Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Chinkali z mięsem mielonym

5.0
(5)
Czas
Czas: powyżej 1h
Liczba porcji
Liczba porcji: 5+ os.

Przepis na chinkali z mięsem mielonym, świeżym majerankiem i pieprzem.

Składniki:

Ciasto:
mąka
1/2 kilograma
jajko
1 sztuka
olej
1 łyżka
Sól kamienna spożywcza jodowana
1 szczypta
Sklep Prymat
Farsz:
mięso mielone - mieszane
1/2 kilograma
cebula
1 sztuka
Sól kamienna spożywcza jodowana
do smaku do smaku
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
do smaku do smaku
Sklep Prymat
woda ciepła
1/2 szklanki
świeży majeranek
1 garść

Przepis i sposób przygotowania na: Chinkali z mięsem mielonym

Ciasto zagnieść z mąki, jajka, oleju i szczypty soli oraz wody w takiej ilości, aby uzyskać gładkie i lśniące ciasto. Mięso mieszane łączymy z posiekaną cebulką, doprawiamy solą i pieprzem, dolewamy wodę i wyrabiamy gładką masę. Ja od siebie dodałam garść posiekanego świeżego majeranku.
Ciasto rozwałkujemy na cienki placek, wycinamy kółka na środku krążka kładziemy porcję farszu i zlepiamy malutkie "sakiewki"
Gotujemy w dużej ilości osolonej wody .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Beatris 23.05.2011 10:42
Robię też takie, ale moje mają zawsze kształt pierożków.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak