Przepis i sposób przygotowania na: Chinkali - gruzińskie pierożki z mięsnym farszem
Wkładamy mięso do garnka.
Dodajemy odrobinę wody , posiekaną drobniutko cebulę , przeciśnięty przez praskę czosnek , posiekaną zieleninę .
Doprawiamy solą i pieprzem.
Dokładnie razem wyrabiamy.
Ciasto:
Jajka ubijamy.
Dodajemy odrobinę letniej ( nie gorącej! ) wody , szczyptę soli i odrobinę oliwy.
Stopniowo wsypujemy mąkę i cały czas mieszamy.
Wyrabiamy ciasto
( jeśli potrzebuje dodajemy jeszcze trochę wody).
Ciasto musi byc elastyczne , jednak nie wilgotne!
Rozwałkowujemy je na podsypanej mąką stolnicy.
Szklanką wycinamy krążki jak na pierogi.
Każdy krążek cieniutko rozwałkowujemy , tak by wyszły nam placuszki o śrdenicy ok.13-15 cm.
Na każdy z nich nakładamy łyżkę mięsnego farszu i dokładnie zaklejamy, tworząc „fałdki/zakładki”
Końcówkę lekko zakręcamy , by ciasto dobrze się skleiło.
W dużym garnku gotujemy wodę z solą.
Wrzucamy chinkali do gotującej się wody i gotujemy około 15-20 minut (po wypłynięciu czekamy ze 2-3 minuty), co jakiś czas mieszając.
Podajemy gorące posypane grubo zmielonym pieprzem!