Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chinkali

3.0
(16)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Farsz

wołowina 1 kg (tłusta)
cebule 2 szt
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżeczka
Papryka ostra mielona Prymat 1 łyżeczka
Kminek mielony Prymat 1 łyżeczka
cząber 3 gałązki
natka pietruszki 3 gałązki
natka kolendry 3 gałązki
sól

Ciasto

mąka 1 kg
jajko 1 szt
gorąca woda
sól

Porada

Kolejne gruzińskie danie...troszkę podobne do pierogów z mięsem. Cechą charakterystyczną jest rosół, który powstaje podczas gotowania chinkali. Najpierw odgryzamy kawałek spodu, wypijamy rosół i jemy do "ogonka" (resztę wyrzucamy). Gorąco polecamy.

Przepis i sposób przygotowania na: Chinkali

Mięso i cebulę kroimy, mieszamy. Dodajemy zieleninę i przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Masę doprawiamy ostrą papryką, kminkiem, solą, pieprzem. Mięso wyrabiamy z wodą (tyle ile mięso wchłonie, konsystencja ma być jednak zwarta).
Z mąki, soli, jajka i gorącej wody przygotowujemy ciasto. Rozwałkujemy na grubość ok. 2 mm, dużą szklanką ( u nas kieliszkiem do Martini) wykrawamy krążki. Na środek każdego kładziemy po łyżce farszu. Brzegi ciasta zbieramy w falbankę, tak aby powstała szczelna sakiewka. Zebrane brzegi skręcamy i nieco przyciskamy, tak aby nie rozkleiły się podczas gotowania. Chinkali wrzucamy do odsolonego wrzątku, mieszamy chwilę drewnianą łyżką, tak aby nie przywarły do dna. Gotujemy 5 min od wypłynięcia na powierzchnię wody.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 26.08.2015 21:21
ciekawy przepis
R'n'G Kitchen 26.08.2015 10:03
Polecamy ;)
R'n'G Kitchen 26.08.2015 10:02
Polecamy ;)
R'n'G Kitchen 26.08.2015 10:02
5 min od wypłynięcia na powierzchnię. Zanim wypłyną (a są ciężkie), trochę czasu mupłynie. Pozdrawiamy ;)
dom-agi 26.08.2015 09:59
Świetne te pierożki!
inka2012 26.08.2015 09:26
aż chce się jeść :)
Babeczka35 26.08.2015 08:52
Też nigdy nie jadłam.Wyglądają przepysznie;)
Mniam 26.08.2015 08:26
Nigdy nie jadłam, ale muszą być pyszne.
Stenka 26.08.2015 08:10
Fajny przepis, tylko zastanawiam się się czy wystarczy 5 minut gotowania, żeby mięso wołowe było miękkie, pierogi robi się z gotowanego mięsa, a tu dodane surowe
olkaaa 26.08.2015 07:29
bardzo fajne
IZABELA29 26.08.2015 07:13
cos pysznego
Futka 26.08.2015 06:13
Cudowne i niezwykle smaczne! Po prostu boskie! :D :*
norweska20 26.08.2015 00:03
pomysłowo i smacznie
Marta Ryżek-Kalkowska 25.08.2015 23:15
przepysznie wyglądają.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak