Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chińczyk słodko-ostry

3.0
(19)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pierś z kurczaka podwójna 1 sztuka
papryka czerwona 1 sztuka
cebula 1 sztuka
marchew 1 sztuka
ananas z puszki 5 sztuka
pomidory z puszki 400 gram
olej 2 łyżka
czosnek 3 ząbek
sos sojowy 3 łyżka
imbir starty 2 łyżeczka
curry 1/2 łyżeczka
przyprawa pięć smaków 1 łyżeczka
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1/2 łyżeczka
ryż 300 gram
sok ananasowy z puszki 1/4 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Chińczyk słodko-ostry

Kroki postępowania

1
Ryż ugotować w osolonej wodzie przez około 15-20 minut. Odcedzić i trzymać w cieple.
Krok 1 - Chińczyk słodko-ostry foto
2
Na oleju podsmażyć pokrojoną w duże kawałki cebulę. Dodać pokrojoną w paski pierś z kurczaka. Doprawić sosem sojowym, curry, przyprawą 5 smaków, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i startym imbirem. Paprykę pokroić w kostkę lub w paski. Marchew pokroić w słupki. Do mięsa dodać marchew i chwilę podsmażyć. Dodać paprykę. Pomidory zmiksować z syropem ananasowym i chili. Zalać składniki na patelni. Dusić na dużym gazie do zredukowania się sosu. Dodać pokrojonego ananasa i chwilę dusić.
Krok 2 - Chińczyk słodko-ostry foto
3
Ryż wyłożyć do salaterki. Dodać potrawkę i podawać od razu.
Krok 3 - Chińczyk słodko-ostry foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 02.04.2017 11:52
smaczne danie
Monika78 16.11.2012 18:38
bardzo lubię to danie:)
wyattearp 16.11.2012 18:16
fajne
Zdzisław 16.11.2012 17:39
moje przyprawy są w daniu
medi 16.11.2012 17:15
świetne danie:)
Marta1986 16.11.2012 16:04
pyszne
ewka1978 16.11.2012 15:49
dzięki za przepis. Jest super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak