Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chimichurri

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Przepis i sposób przygotowania na: Chimichurri

Kuchnia argentyńska.

5 łyżek oliwy,
1 łyżka octu winnego,
6 łyżek posiekanej natki pietruszki,
1 łyżeczka oregano,
1 strąk suszonej czuszki,
2 łyżki posiekanej cebuli,
sól, pieprz.

Czuszkę zmielić dokładnie, lub drobno posiekać. Wszystkie składniki włożyć do miseczki i starannie wymieszać. Przykryć i odstawić na minimum 30 minut przed podaniem.
Świetny dodatek do mięs z grilla. Ale tak nawiasem mówiąc… znika razem z chlebem (Chleb z czosnkiem) w tempie błyskawicznym. Uwaga! Jest to bardzo ostry dodatek.

Źródło: Grilluj z fantazją.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

piotrekg 16.02.2013 14:58
dziekuje za ten przepis
ALAGOR 04.01.2013 23:11
ciekawe
ilka_86 24.12.2011 17:51
ciekawe danie
Ela15 10.11.2011 10:20
ciekawy przepis
Izabela/bella81 22.08.2011 09:19
ciekawe, a jak pikantne to na pewno mi zasmakuje :)
magduś83 05.07.2011 20:52
bardzo ciekawe
borgia 11.02.2011 21:28
Myślę, że to jak z naszą sałatką jarzynową. Jeden dodaje ziemniaki, inny jabłko jeszcze inny fasolkę białą, a ktoś cebulę. a ja nie dodaję żadnej z tych rzeczy... Albo z pomidorową - w każdym domu inaczej smakuje. Ja przepis mam z książki (podałam źródło bez autora, bo go nie ma - praca zbiorowa zapewne), ale przyznam szczerze, że spotkałam się w necie z wieloma przepisami. Jedne z kolendrą inne z natką. Jedne o dziwo z cebulką i chili (no tak... nie czuszką) inne z czosnkiem. Większość zmiksowana na muto. Robię jednak wersję z mojej książki bo jest pyszna i warta zrobienia ze względu właśnie na dostępność składników. Nie trzeba jednak sugerować się tym przepisem.
Jolanta_P-S 11.02.2011 18:48
Nie znałam tej nazwy, więc sprawdziłam, pochodzi z Argentyny, a w przepisie oryginalnym jest duża ilość czosnku, nie daje się cebuli ani czuszki, całość sie miksuje na jednolitą masę. Ale ten twój przepis jest również ciekawy.
Islanzadi 14.12.2010 23:53
Ciekawe :)
ALAGOR 03.11.2010 14:08
bardzo dobrze sie zapowiada, trzeba bedzie spróbować!
Beata73 10.10.2010 16:26
kolejny ciekawy przepis!
Kryska73 07.10.2010 17:55
bardzo lubie takie ostre dodatki szczególnie do grilla
borgia 03.10.2010 20:01
Można. Papryczka musi mieć \"kopa\". Ja ostatnio dodaję chili w płatkach, które rewelacyjnie się sprawdza.
pacpaw 03.10.2010 18:19
czuszkę można zastąpić np. piri piri lub peperoni ?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak