Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chimichurri

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

natka pietruszki
czosnek
oliwa

Przepis i sposób przygotowania na: Chimichurri

SKŁADNIKI: : 1 szt. - pęczek natki pietruszki (płaskolistnej), posiekany, 6 - 8 ząbków - czosnek, 1/2 szklanki - oliwa lub olej roślinny dobrego gatunku, 1/3 - 1/4 szklanki - ocet winny, 1/4 szklanki - woda przegotowana, 1 łyżeczka - sól, 1/2 łyżeczki - czarny pieprz.

SPOSÓB WYKONANIA: : Opłukaną i osuszoną zieleninę drobno posiekać. Czosnek zmiażdżyć i utrzeć z solą. Dodać ocet, wodę, pieprz i oregano. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki wolno dodając oliwę. Można posłużyć się elektrycznym blenderem, co sprawi, że sos będzie gładszy, puszysty. Odstawić w chłodne miejsce na przynajmniej 2 godziny. Przed podaniem sprawdzić, czy nie trzeba dodać soli lub pieprzu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Karolcia12 29.10.2013 10:48
do czego najczęściej dodajesz ten sos?
PaniMISIOWA 29.10.2010 17:40
jeszcze o czymś takim nie słyszałam ;-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak