Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najnowszy odcinek programu Doradca Smaku OGLĄDAJ

Chimichanga - smażone burito, DS XXIII, odc. 33

0.0
(0)
Czas
Czas: 45 min
Liczba porcji
Liczba porcji: 1 - 2 os.

Chimichanga to chrupiące, smażone burrito z wołowiną, fasolą i serem cheddar. Poznaj prosty przepis na pyszne danie kuchni meksykańskiej z aromatycznymi przyprawami Prymat.

Składniki:

mięso mielone wołowe
250 g
ser cheddar
150 g
cebula czerwona
1 sztuka
fasola czerwona
1 puszka
czosnek
1 ząbek
Kmin rzymski z kolendrą i czosnkiem Prymat
1/2 łyżeczki
Chili pieprz cayenne mielone Prymat
1/2 łyżeczki
olej
do smażenia
sól
do smaku
Sklep Prymat
pieprz
do smaku
Sklep Prymat
tortilla
2 sztuki

Sałatka:

mix sałat
100 g
pomidorki koktajlowe
5-6 sztuk
ogórek zielony
1 sztuka
szczypiorek
1 pęczek
Sklep Prymat
Musztarda delikatesowa Prymat
2 łyżki
miód
2 łyżki
olej
100 ml
sok z cytryny
2 łyżki
śmietana 18%
20 ml
sól
do smaku
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Chimichanga - smażone burito, DS XXIII, odc. 33

Chimichanga to klasyczne danie kuchni meksykańsko-tex-mex, które łączy w sobie intensywne smaki i chrupiącą tortillę. Aby burrito było idealnie złociste, smaż je na dobrze rozgrzanym oleju i obracaj delikatnie, by zachowało kształt. Fasolę warto lekko rozgnieść przed zawinięciem – dzięki temu farsz będzie gęsty i nie wypłynie podczas smażenia.

Jak zrobić smażone burrito?

1

Siekamy cebule. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę z czosnkiem oraz Kmin rzymski z czosnkiem i kolendrą Prymat. Dodajemy mięso, sól i pieprz do smaku. Smażymy.

2

Gotowe mięso przekładamy i na tej samej patelni podsmażamy fasolę razem z zalewą.

3

Dodajemy Chili pieprzy cayenne Prymat. Kiedy fasola zmięknie a płyn odparuje rozdrabniamy całość tłuczkiem do ziemniaków. 

4

Na placki tortilli wykładamy fasolę, mięso oraz cheddar i całość zawijamy. Na patelnię nalewany olej i smażymy burrito z każdej strony, aby placek zrobił się chrupki. 

5

Do miski wrzucamy sałatę. Kroimy pomidorki oraz ogórka, dodajemy. Siekamy szczypiorek i wrzucamy do warzyw. W miseczce mieszamy Musztardę delikatesową Prymat z miodem i sokiem z cytryny. Stopniowo dodajemy olej. Gotowym sosem polewamy sałatkę. Burrito podajemy z sałatką i kwaśną śmietaną jako dip.

Chimichanga to idealny sposób na urozmaicenie domowego menu i wprowadzenie odrobiny meksykańskiego klimatu do kuchni. Podana z sałatką i kwaśną śmietaną smakuje wyśmienicie, a jej aromat zachęca do sięgnięcia po dokładkę. To proste danie, które zawsze robi wrażenie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek itsnatural smak