Przepis i sposób przygotowania na: Chimichanga - smażone burito, DS XXIII, odc. 33
Chimichanga to klasyczne danie kuchni meksykańsko-tex-mex, które łączy w sobie intensywne smaki i chrupiącą tortillę. Aby burrito było idealnie złociste, smaż je na dobrze rozgrzanym oleju i obracaj delikatnie, by zachowało kształt. Fasolę warto lekko rozgnieść przed zawinięciem – dzięki temu farsz będzie gęsty i nie wypłynie podczas smażenia.
Jak zrobić smażone burrito?
Siekamy cebule. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę z czosnkiem oraz Kmin rzymski z czosnkiem i kolendrą Prymat. Dodajemy mięso, sól i pieprz do smaku. Smażymy.
Gotowe mięso przekładamy i na tej samej patelni podsmażamy fasolę razem z zalewą.
Dodajemy Chili pieprzy cayenne Prymat. Kiedy fasola zmięknie a płyn odparuje rozdrabniamy całość tłuczkiem do ziemniaków.
Na placki tortilli wykładamy fasolę, mięso oraz cheddar i całość zawijamy. Na patelnię nalewany olej i smażymy burrito z każdej strony, aby placek zrobił się chrupki.
Do miski wrzucamy sałatę. Kroimy pomidorki oraz ogórka, dodajemy. Siekamy szczypiorek i wrzucamy do warzyw. W miseczce mieszamy Musztardę delikatesową Prymat z miodem i sokiem z cytryny. Stopniowo dodajemy olej. Gotowym sosem polewamy sałatkę. Burrito podajemy z sałatką i kwaśną śmietaną jako dip.