Chilli na rozgrzewkę

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • oliwa

    1 łyżka
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    2 ząbki
  • kminek

    1 łyzeczka
  • mięso mielone wołowe

    450 gram
  • Pomidory krojone z puszki

    1/2 puszki
  • bulion

    1 kostka
  • papryka

    1 szt
  • papryczka chili

    1 szt
  • fasola czerwona z puszki

    250 g
  • kukurydza w puszce

    100 gram
  • chili pieprz cayenne

    1 łyżeczka
  • oregano

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Na dużej patelni z przykrywką rozgrzać olej i zeszklić cebulę, dodać czosnek, chilli, kmin rzymski i oregano i mieszając smażyć przez 1 minutę. Stopniowo dodawać zmieloną wołowinę, mieszając zrumieniać z każdej strony.
Dodać pomidory z zalewą i pół puszki pozostałego soku pomidorowego (w razie potrzeby uzupełnić wodą). Dodać bulion wołowy i doprawić solą oraz pieprzem, ewentualnie kolejnym bulionem.
Przykryć i gotować przez 20 - 25 minut, w zależności od delikatności mięsa. Dodać paprykę i suszone pomidory i gotować pod przykryciem aż papryka będzie prawie miękka, przez około 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodać fasolę i kukurydze i chwilę razem pogotować.
Podawać na gorąco z białym ryżem i kleksem kwaśnej śmietany.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
owca441 22.11.2012 21:12
super rozgrzwka
adelajda 22.11.2012 16:27
super !
kupiska 22.11.2012 16:20
Zapewne syte danie :)
babajaga1969 22.11.2012 16:19
pyszna pikanteria - musi rozgrzewać :))
Poison1988 22.11.2012 15:00
pychotka! od samego czytania się cieplej robi :)
paula99926 22.11.2012 14:22
musi być pycha
gosia56 22.11.2012 14:11
napewno pycha.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat