Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chilli con carne z tortillą i gęstą śmietaną

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

tortilla

mąka pszenna 0,5 kg
olej roślinny 300 ml
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 2 łyżki
cukier 2 łyżki
woda ciepła 250 ml

Składniki do chilli con carne

pomidory pelati 200 g
pepperoni 2 szt
mięso mielone wołowe 500 g
kukurydza w puszce 200 g
fasola czerwona z puszki 200 g
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżka
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżka
kumin 1 łyżeczka
Papryka ostra mielona Prymat 1 łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
oregano 1 łyżeczka

Dodatek

śmietana 18 proc 100 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Chilli con carne z tortillą i gęstą śmietaną

Kroki postępowania

1
Szatkujemy w drobną kostkę cebulę. Rozgrzewamy olej na patelni i dodajemy cebulę oraz zmiażdżony czosnek. Całość smażymy około 2 minut. Doprawiamy cebulę z czosnkiem oregano, kuminem oraz papryką. Mieszamy całość i ponownie smażymy około 2 minut.
Krok 1 - Chilli con carne z tortillą i gęstą śmietaną foto
2
Dodajemy około 500 gram mąki pszennej, sól i cukier. Wlewamy 1/3 szklanki oleju i progresywnie dolewamy wody ciepłej. Wyrabiamy ciasto aż skończy się woda. Wyrabianie ciasta powinno trwać około 10 minut. Po wyrobieniu ciasta odkładamy na 40 minut.
Krok 2 - Chilli con carne z tortillą i gęstą śmietaną foto
3
Dodajemy mięso i smażymy na mocnym ogniu cały czas mieszając. Proces powinien trwać 15 minut.
Krok 3 - Chilli con carne z tortillą i gęstą śmietaną foto
4
Dodajemy do mięsa papryczki pepperoni bez pestek oraz poszatkowane pomidory pelati wraz z wodą i sokiem z pomidorów. Całość dusimy 35 minut.
Krok 4 - Chilli con carne z tortillą i gęstą śmietaną foto
5
Dodajemy odcedzoną kukurydzę oraz fasolę. Całość dusimy 10 minut.
Krok 5 - Chilli con carne z tortillą i gęstą śmietaną foto
6
Dzielimy ciasto na 4-5. kulek. Każdą kulkę wałkujemy. Na rozgrzaną, suchą patelnię kładziemy rozwałkowane ciasto i podgrzewamy z każdej strony około 3 minut.
Krok 6 - Chilli con carne z tortillą i gęstą śmietaną foto
7
Wykładamy tortillę na talerz. Na tortillę dodajemy farsz oraz gęstą śmietanę. Zwijamy wedle upodobania.
Krok 7 - Chilli con carne z tortillą i gęstą śmietaną foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Maridka19 15.05.2015 08:18
Bardzo smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak