Chilli con carne

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mielona wołowina

    500 g
  • cebula czosnkowa

    2 sztuki
  • czosnek ząbki

    4 sztuki
  • pomidory krojone z puszki

    1 puszka
  • koncentrat pomidorowy

    4 łyżeczki
  • fasola czerwona z puszki

    1 puszka
  • kukurydza w puszce

    1 puszka
  • papryka czerwona

    1 sztuka
  • papryka żółta

    1 sztuka
  • bulion warzywny

    150 ml
  • oliwa

    2 łyżki
  • papryczka chili

    3 sztuki
  • Papryka ostra mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • oregano

    1/2 łyżeczki
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • Kmin rzymski mielony Prymat

    1/2 łyżeczki
  • cukier

    1 łyżeczka
  • sól do smaku

  • Pieprz czarny mielony Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cebulę i czosnek obrać i drobno pokroić. W garnku rozgrzać oliwę, wsypać ostrą i słodką paprykę, oregano, kmin rzymski. Dodać czosnek i cebulę, smażyć około 3 minuty ciągle mieszając. Do cebuli dodać mięso i smażyć przez kilka minut, dopóki nie zmieni koloru na jaśniejszy. Następnie dodać bulion, koncentrat i pomidory. Gotować na średnim ogniu około 10 minut, co jakiś czas mieszając. Papryki pokroić w sporą kostkę, chili (po uprzednim usunięciu pestek) drobno poszatkować i dodać razem z kukurydzą do mięsa. Po około 5-7 minutach dodać osączoną czerwoną fasolę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Jeśli jest za mało pikantne dodać ostrej mielonej papryki. Gotować jeszcze 5 minut, tak żeby papryka była miękka. Podawać z ryżem, makaronem lub tortillą

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Adamorek 05.02.2015 16:12
to to ja lubię

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat