Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chilli con carne

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone wołowe 0,5 kg
cebula 2 szt.
ryż 1 torebka
fasola czerwona z puszki 1 puszka
suszone pomidory 3 sztuki
papryka czerwona 1 sztuka
Kmin rzymski mielony Prymat 1 łyżeczka
oregano 1 łyżeczka
czosnek 3 ząbki
kostka mięsna 1 sztuka
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1 łyżeczka
pomidory pelati 1 puszka

Przepis i sposób przygotowania na: Chilli con carne

Kroki postępowania

1
Cebulę kroimy w piórka, czosnek rozgniatamy nożem (ewentualnie w prasce) i raz z przyprawami wrzucamy na odrobinę oliwy - całość mieszamy i podsmażamy uważając żeby się nie przypaliło.
Krok 1 - Chilli con carne foto
2
Dodajemy mięso mielone wołowe, mieszamy i tak długo smażymy, aż nie będzie już surowe.
Krok 2 - Chilli con carne foto
3
Następnie dorzucamy pomidory pellati w calewie, pokrojoną w kostkę paprykę i suszone pomidory. W między czasie wstawiamy ryż.
Krok 3 - Chilli con carne foto
4
Po około 0,5 h (papryka musi być dość miękka) dodajemy kostkę rosołową i fasolkę (wcześniej odsączamy).
Krok 4 - Chilli con carne foto
5
W ostatnim kroku możemy dodać ryż, jeżeli lubimy żeby był dobrze połączony z sosem, jeżeli wolimy osobno ten krok pomijamy.
Krok 5 - Chilli con carne foto
6
SMACZNEGO !!!! :)
Krok 6 - Chilli con carne foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak