Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chilli con carne

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula czerwona 1 sztuka
ząbek czosnku 2 szt
mięso wołowe 500 gram
pomidory bez skóry 2 puszki
papryka czerwona 1 szt
oregano 1 łyżeczka
bulion wołowy 250 ml
oliwa do smażenia
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1 łyżeczka
fasola czerwona z puszki 1 puszka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Chilli con carne

Na oliwie zarumienić cebulę następnie dodać czosnek, oregano, sól i pieprz. Zasmażyć razem ok 1 minutę. Wrzucić mięso i doprowadzić do jego zarumienienia. Z puszek z pomidorami odlać pół szklanki soku pomidorowego, wrzucić pomidory z sosem na patelnie do mięsa, przykryć pokrywką i dusić przez ok 30 minut. W międzyczasie pokroić paprykę na małe kostki i wrzucić ją do przygotowanego bulionu wołowego na 5 minut. Po upływie 30 minut wlać bulion z papryką oraz wcześniej odłożony sos pomidorowy do mięsa i smażyć już bez przykrycia przez 15 minut. Dodać fasolę i gotować jeszcze chwilę (ok 3 minut). Podawać z ryżem bądź tortillą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 12.05.2013 20:41
robię podobnie i też bez kukurydzy, pyszne
Patty 12.05.2013 20:30
dobry pomyśl! robiąc następny raz na pewno dodam!
Gracer 12.05.2013 19:00
dodałbym kukurydzę, wygląda pysznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak