Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chilli con carne

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mielone mięso wieprzowe 500 gram
pomidory 3 sztuki
Wywar: 900 mililitrów
zielona papryka 1 sztuka
papryczka chilli 1 sztuka
cebula 1 sztuka
czosnek 4 ząbki
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
kukurydza konserwowa 1 puszka
fasola czerwona 1 puszka
olej 4 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1/2 łyżeczki
suszone chilli w proszku 1/2 łyżeczki
Papryka słodka mielona Prymat 1/2 łyżeczki
papryka czerwona 1/2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Chilli con carne

Na dużej patelni (użyłam woka) rozgrzać olej i dodać mięso, przyprawić solą i pieprzem i smażyć, aż mięso będzie mocno usmażone - aż rumiane. Wlać 400ml wywaru i zmniejszyć ogień, całość podgrzewać 10 minut, by płyn nieco odparował.

W tym czasie umyć pomidory, sparzyć i obrać ze skóry, pokroić na kawałki i dodać je do mięsa, dodać posiekaną, pozbawioną pestek papryczkę chilli, gotowac całość, aż pomidory całkiem zmiękną - około 10 minut. Cebulę i papryki umyć i pokroić w nieduże kawałki (wielkości czerwonej fasolki), czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, wszystko to włożyć na patelnię i wlać 500 ml wywaru i koncentrat pomidorowy. Całość podgrzewać kolejne 15 minut.

W międzyczasie odcedzić na jednym durszlaku czerwoną fasolkę i kukurydzę - nie płukać wodą! Kiedy danie na patelni będzie miało dość gęstą konsystencję dodać fasolkę, kukurydzę, pieprz cayenne i suszone papryki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak