Chilli con carne

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mielone mięso wieprzowe

    500 gram
  • pomidory

    3 sztuki
  • Wywar:

    900 mililitrów
  • zielona papryka

    1 sztuka
  • papryczka chilli

    1 sztuka
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    4 ząbki
  • koncentrat pomidorowy

    2 łyżki
  • kukurydza konserwowa

    1 puszka
  • fasola czerwona

    1 puszka
  • olej

    4 łyżki
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • Chili pieprz cayenne mielone Prymat

    1/2 łyżeczki
  • suszone chilli w proszku

    1/2 łyżeczki
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1/2 łyżeczki
  • papryka czerwona

    1/2 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Na dużej patelni (użyłam woka) rozgrzać olej i dodać mięso, przyprawić solą i pieprzem i smażyć, aż mięso będzie mocno usmażone - aż rumiane. Wlać 400ml wywaru i zmniejszyć ogień, całość podgrzewać 10 minut, by płyn nieco odparował.

W tym czasie umyć pomidory, sparzyć i obrać ze skóry, pokroić na kawałki i dodać je do mięsa, dodać posiekaną, pozbawioną pestek papryczkę chilli, gotowac całość, aż pomidory całkiem zmiękną - około 10 minut. Cebulę i papryki umyć i pokroić w nieduże kawałki (wielkości czerwonej fasolki), czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, wszystko to włożyć na patelnię i wlać 500 ml wywaru i koncentrat pomidorowy. Całość podgrzewać kolejne 15 minut.

W międzyczasie odcedzić na jednym durszlaku czerwoną fasolkę i kukurydzę - nie płukać wodą! Kiedy danie na patelni będzie miało dość gęstą konsystencję dodać fasolkę, kukurydzę, pieprz cayenne i suszone papryki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat