Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chili sin carne z ryżem basmati i awokado

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Chili sin carne z ryżem basmati i awokado to idealny posiłek na pożywny i pyszny obiad w domu lub w pracy. Bez problemu zapakujesz go do lunchboxa, a do podgrzania wystarczy mikrofalówka! Do dzieła!

Składniki:

Przyprawy

kumin 1 łyżeczka
Papryka ostra mielona Prymat 0.5 łyżeczki
Papryka słodka mielona Prymat 1 duża łyż.
Papryka wędzona słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
sól 0.5 łyżeczka
pieprz 0.5 łyżeczka
ocet balsamiczny 1 duża łyż.

sos

cebula 1 sztuka
marchewka 1 sztuka
puszka kukurydzy 200 gramów
fasola czerwona 400 gramów
fasola czarna 400 gramów
passata pomidorowa 500 gramów

Dodatki

ryż basmati 150 gramów
awokado 1 sztuka

Porada

Opcjonalnie można dodać świeżo pokrojoną kolendrę oraz sok z limonki!

Przepis i sposób przygotowania na: Chili sin carne z ryżem basmati i awokado

Cebulę obrać i pokroić w kostkę, podsmażyć na dnie dużego garnka z dwoma łyżkami oleju. Następnie dodać bardzo drobno pokrojoną marchewkę i poczekać aż zmięknie. Dodać passatę pomidorową oraz przyprawy. Całość doprowadzić do gotowania następnie zmniejszyć ogień i zostawić sos na małym ogniu do zredukowania. Gdy sos jest gęsty dodać odsączoną fasolę czarną i czerwoną oraz kukurydzę.
Gdy sos redukuję się można ugotować ryż. Całość podajemy razem z pokrojonym w kostkę awokado.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak