Chili sin carne z ryżem basmati i awokado

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Chili sin carne z ryżem basmati i awokado to idealny posiłek na pożywny i pyszny obiad w domu lub w pracy. Bez problemu zapakujesz go do lunchboxa, a do podgrzania wystarczy mikrofalówka! Do dzieła!
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Przyprawy

  • kumin

    1 łyżeczka
  • Papryka ostra mielona Prymat

    0.5 łyżeczki
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 duża łyż.
  • Papryka wędzona słodka mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • sól

    0.5 łyżeczka
  • pieprz

    0.5 łyżeczka
  • ocet balsamiczny

    1 duża łyż.

sos

  • cebula

    1 sztuka
  • marchewka

    1 sztuka
  • puszka kukurydzy

    200 gramów
  • fasola czerwona

    400 gramów
  • fasola czarna

    400 gramów
  • passata pomidorowa

    500 gramów

Dodatki

  • ryż basmati

    150 gramów
  • awokado

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cebulę obrać i pokroić w kostkę, podsmażyć na dnie dużego garnka z dwoma łyżkami oleju. Następnie dodać bardzo drobno pokrojoną marchewkę i poczekać aż zmięknie. Dodać passatę pomidorową oraz przyprawy. Całość doprowadzić do gotowania następnie zmniejszyć ogień i zostawić sos na małym ogniu do zredukowania. Gdy sos jest gęsty dodać odsączoną fasolę czarną i czerwoną oraz kukurydzę.
Gdy sos redukuję się można ugotować ryż. Całość podajemy razem z pokrojonym w kostkę awokado.

Opcjonalnie można dodać świeżo pokrojoną kolendrę oraz sok z limonki!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat