Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chili kiszki ziemniaczane z kminkiem

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jelito grube 60 cm
ziemniaki 1,5 kg
mąka pszenna 2 łyżki
sól 1 łyżeczka
Kminek mielony Prymat 1 łyżeczka
Papryka ostra mielona Prymat 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Chili kiszki ziemniaczane z kminkiem

Kroki postępowania

1
Ziemniaki trzemy jak na placki. Odlewamy parę łyżek krochmalu i dodajemy mąkę. Doprawiamy kminkiem oraz papryką ostrą i mieszamy.
Krok 1 - Chili kiszki ziemniaczane z kminkiem foto
2
Jelita grube wieprzowe przewracamy na drugą stronę i dokładnie płuczemy. Zostawiamy na sitku, aby ociekły z wody. Ponownie przewracamy na właściwą stronę.
Krok 2 - Chili kiszki ziemniaczane z kminkiem foto
3
Jelita (użyłem 3 jelit długości ok. 20 cm) napełniamy masą ziemniaczaną.
Krok 3 - Chili kiszki ziemniaczane z kminkiem foto
4
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 1,5 godziny w temperaturze 180°C. W połowie pieczenia gdy kiszka napęcznieje nakłuwamy ją widelcem.
Krok 4 - Chili kiszki ziemniaczane z kminkiem foto
5
Po godzinie kiszkę przewracamy na drugą stronę, aby przypiekła się też od spodu.
Krok 5 - Chili kiszki ziemniaczane z kminkiem foto
6
Podałem z marynowanymi grzybkami. Smacznego.
Krok 6 - Chili kiszki ziemniaczane z kminkiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ewelinapac 06.02.2013 06:31
super
treonina 23.11.2012 21:27
pierwszy raz widzę taką potrawę :-) bardzo jestem ciekawa jak smakuje - wygląda świetnie
olkaaa 21.11.2012 09:11
muszę spróbować
hahanka 20.11.2012 19:51
smaczna jest również z grilla
anemon 19.11.2012 08:59
Kiszkę ziemniaczaną znam tylko ze słyszenia też nigdy nie jadłam, w moich stronach jest ona nieznana, a po składnikach widzę, że to smaczny przepis.
medi 18.11.2012 11:37
Wygląda smacznie,nigdy czegoś takiego nie próbowałam:)Ciekawy przepis!
pacpaw 18.11.2012 11:25
jak najbardziej można podawać do mięs zamiast ziemniaków. Świetna jest jeszcze pokrojona i podsmażona na patelni następnego dnia
Mysiunia 18.11.2012 08:35
jaki fajny przepis :) nigdy czegoś takiego nie jadłam, również jestem ciekawa jak to smakuje:) a można to podawać jako dodatek do drugiego dania zamiast ziemniaków?
Sroczka 17.11.2012 23:43
Jestem ciekawa smaku, bo nigdy nie jadłam takiej kiszki. Zapowiada się smakowicie.
Beata61 17.11.2012 23:19
chętnie spróbuję
Miki 17.11.2012 22:43
ciekawe
ziutula
ziutula 17.11.2012 22:32
ale super wyżerka...moje smaki kminkowe
sylwia / sytofala 17.11.2012 22:32
intrygujące

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak