Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chili con carne z ryżem i kukurydzą

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso wołowe 400 gram
czosnek 3 ząbki
papryka czerwona 2
kukurydza w puszce 1 mała puszka
pomidory krojone z puszki 1 puszka
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
ryż ugotowany 1 woreczek
Papryka ostra mielona Prymat
Papryka słodka mielona Prymat
sól i pieprz do smaku

Porada

Całość od dodania mięsa wołowego powinna dotować się około godziny aby mięso zmiękło.

Przepis i sposób przygotowania na: Chili con carne z ryżem i kukurydzą

Mięso wołowe kroimy w nieduże kostki i podsmażamy na oleju.
Czosnek siekamy i rumienimy w garnki o grubym dnie na odrobinie oleju, dodajemy do niego posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy mięso wołowe, dusimy około 15 minut. W tym czasie paprykę czerwoną kroimy w kosteczki i dokładamy do garnka, dusimy aż zmięknie (około 10 minut). Dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, dusimy. 10 minut później doprawiamy papryką ostrą i słodką a także solą i pieprzem, dodajemy kukurydzę, mieszamy i dusimy jeszcze 10 minut, na koniec dodajemy ryż, dokładnie mieszamy i jeszcze chwilę gotujemy aby smaki się połączyły.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cukierenkaklementynki 22.10.2015 20:21
uwielbiam takie dania! mniam!
agaK. 22.10.2015 18:03
Przepraszam za jakość zdjęcia, musiałam je rozszerzyć do wymaganej wielkości i niestety taki to dało efekt.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak