Składniki
kostka
kg
g
gramów
dużej łyż.
gniazda
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mięso mielone
500 gram -
kukurydza w puszce
1 puszka -
fasola czerwona z puszki
1 puszka -
pomidory krojone z puszki
1 puszka -
koncentrat pomidorowy
2 łyżki -
cebula
1 sztuka -
papryka żółta
1 sztuka -
papryka czerwona
1 sztuka -
papryka zielona
1 sztuka -
papryczka chili
2 sztuki -
czosnek ząbki
2 sztuki -
sól i pieprz
-
Papryka słodka mielona Prymat
1 łyżka -
tymianek
1/2 łyżeczki
Przepis i sposób przygotowania CHILI CON CARNE
1/ Cebulę obrać, pokroić w kostkę i na odrobinie oliwy zeszklić, dodać mięso, przeciśnięty lub posiekany czosnek, sól, pieprz i chwilę smażyć. Pod koniec smażenia dodać koncentrat. Do garnka wlać pomidory z puszki, dodać resztę przypraw i zagotować, do gotujących się pomidorów dodać usmażone mięso z cebulą, podlać wodą ok 1/2 szklanki, zmniejszyć ogień na minimum i chwilę gotować ok 15 min.
2/ W międzyczasie papryki umyć i pokroić na kawałki, chili drobno posiekać. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy i podsmażyć papryki. Dodać do mięsa i pomidorów. Kukurydzę i fasolę odsączyć z zalewy i również dodać do mięsa. Zagotować. Doprawić solą, pieprzem i ewentualnie chili w proszku (jeżeli ktoś lubi bardzo ogniste) Podawać z białym pieczywem, plackami tortilli lub z nachos.
Komentarze (4)