CHILI CON CARNE

CHILI CON CARNE

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone

    500 gram
  • kukurydza w puszce

    1 puszka
  • fasola czerwona z puszki

    1 puszka
  • Pomidory krojone z puszki

    1 puszka
  • koncentrat pomidorowy

    2 łyżki
  • cebula

    1 sztuka
  • papryka żółta

    1 sztuka
  • papryka czerwona

    1 sztuka
  • papryka zielona

    1 sztuka
  • papryczka chili

    2 sztuki
  • czosnek ząbki

    2 sztuki
  • sól i pieprz

  • papryka słodka mielona

    1 łyżka
  • tymianek

    1/2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania


1/ Cebulę obrać, pokroić w kostkę i na odrobinie oliwy zeszklić, dodać mięso, przeciśnięty lub posiekany czosnek, sól, pieprz i chwilę smażyć. Pod koniec smażenia dodać koncentrat. Do garnka wlać pomidory z puszki, dodać resztę przypraw i zagotować, do gotujących się pomidorów dodać usmażone mięso z cebulą, podlać wodą ok 1/2 szklanki, zmniejszyć ogień na minimum i chwilę gotować ok 15 min.

2/ W międzyczasie papryki umyć i pokroić na kawałki, chili drobno posiekać. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy i podsmażyć papryki. Dodać do mięsa i pomidorów. Kukurydzę i fasolę odsączyć z zalewy i również dodać do mięsa. Zagotować. Doprawić solą, pieprzem i ewentualnie chili w proszku (jeżeli ktoś lubi bardzo ogniste) Podawać z białym pieczywem, plackami tortilli lub z nachos.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

miodunka

19.03.2015 19:26
pyszna, rozgrzewająca zupka

Rysia

18.03.2015 18:11
Lubię i robię to meksykańskie.chilli con carne.

Agnieszka-87-25

18.03.2015 16:28
ekstra potrawa

Sroczka

18.03.2015 15:43
Pyszny obiad, zjadłabym.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat