Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

CHILI CON CARNE

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone 500 gram
kukurydza w puszce 1 puszka
fasola czerwona z puszki 1 puszka
pomidory krojone z puszki 1 puszka
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
cebula 1 sztuka
papryka żółta 1 sztuka
papryka czerwona 1 sztuka
papryka zielona 1 sztuka
papryczka chili 2 sztuki
czosnek ząbki 2 sztuki
sól i pieprz
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżka
tymianek 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: CHILI CON CARNE


1/ Cebulę obrać, pokroić w kostkę i na odrobinie oliwy zeszklić, dodać mięso, przeciśnięty lub posiekany czosnek, sól, pieprz i chwilę smażyć. Pod koniec smażenia dodać koncentrat. Do garnka wlać pomidory z puszki, dodać resztę przypraw i zagotować, do gotujących się pomidorów dodać usmażone mięso z cebulą, podlać wodą ok 1/2 szklanki, zmniejszyć ogień na minimum i chwilę gotować ok 15 min.

2/ W międzyczasie papryki umyć i pokroić na kawałki, chili drobno posiekać. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy i podsmażyć papryki. Dodać do mięsa i pomidorów. Kukurydzę i fasolę odsączyć z zalewy i również dodać do mięsa. Zagotować. Doprawić solą, pieprzem i ewentualnie chili w proszku (jeżeli ktoś lubi bardzo ogniste) Podawać z białym pieczywem, plackami tortilli lub z nachos.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

miodunka 19.03.2015 19:26
pyszna, rozgrzewająca zupka
Rysia 18.03.2015 18:11
Lubię i robię to meksykańskie.chilli con carne.
Agnieszka-87-25 18.03.2015 16:28
ekstra potrawa
Sroczka 18.03.2015 15:43
Pyszny obiad, zjadłabym.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak