Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chili con carne

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ryż 1 woreczek
mięso mielone wołowe 200 gram
pomidory krojone z puszki 1 puszka
cebula biała 1 sztuka
kukurydza w puszce 1 puszka
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 szczypta
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1/2 łyżeczki
sól 1 do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat 1 do smaku
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Chili con carne

Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, do momentu aż się zeszkli. Następnie dodajemy mięso i smażymy ok. 10 minut ciągle mieszając. Po tym czasie dodajemy kukurydzę oraz pomidory w puszce. Całość dusimy ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając. Pod koniec gotowania dodajemy koperku i przyprawiamy całość do smaku chili w proszku, solą i pieprzem. Po zdjęciu chili z ognia, dodajemy do niego ryż (wszystko razem mieszamy).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

EmciaPichci 10.08.2014 19:36
być może wg niektórych to trywialne danie, jednak dla mnie (i nie tylko) jest jak najbardziej smaczne :)
Mavla Fątis 21.07.2014 18:17
Zbyt trywialne, smaki jak najbardziej pospolite.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak