Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chili con carne

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone wołowe 500 g
papryka czerwona 1 szt
pomidory krojone z puszki 1 puszka
fasola czerwona z puszki 1 puszka
cebula 1 szt
czosnek 2 ząbki
Cynamon mielony Prymat 1/2 łyżeczki
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
bulion wołowy 100 ml
Papryka słodka mielona Prymat 2 łyżeczki
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1/2 łyżeczki
oliwa 1-2 łyżki
oregano 1 łyżeczka
Kminek mielony Prymat 1 łyżeczka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Chili con carne

* ilość oregano i kminku można zwiększyć o 1/2 łyżeczki, jeśli lubimy bardziej doprawione dania. Ilość przypraw zwiększamy na początku lub na 10 minut przed wyłączeniem potrawy.
**danie podlewamy bulionem podczas duszenia, jeśli sos będzie zbyt gęsty
***1 łyżeczka chili w proszku lub 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne, lub świeża papryczka chili dodatkowo z nasionami (posiekana)- chili con carne jest ostre więc najlepiej dostosować ostrość potrawy do własnego gustu


W rondlu z grubym dnem lub na dużej patelni z przykrywką rozgrzać oliwę. Dodać cebulę i smażyć, aż zacznie się delikatnie rumienić, następnie dodać czosnek i chilli, paprykę słodką, kminek i oregano- dokładnie wymieszać i smażyć przez 1 minutę. Dodać zmieloną wołowinę, smażyć mieszając mięso, aż będzie sypkie i zarumienione. Następnie dodać przecier pomidorowy- wymieszać, a po chwili pomidory z puszki i 1/2 przygotowanej fasoli-dokładnie wymieszać. Doprawić solą do smaku. Zmniejszyć ogień na minimum i dusić pod przykryciem przez około 20 minut, co jakiś czas zamieszać (rozcierając sos po brzegach, tak aby fasola delikatnie się rozpadała). Dodać paprykę i gotować pod przykryciem przez około 10-15 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodać cynamon. Na koniec dodać resztę fasolę i gotować 5 minut. W razie potrzeby doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Podawać z ryżem i takim dodatkami jak: kwaśna śmietana, guacamole, chipsy z tortilli.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

as28 02.01.2015 13:51
mniam mniam
Gary Michy 07.05.2013 23:44
U mnie w domu jest bardzo lubiane :) Polecam wypróbować :)
Beatris 07.05.2013 09:19
Bardzo lubię, chociaż sama jeszcze nie robiłam (w sumie nawet nie wiem dlaczego?).

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak