Chili con carne

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone wołowe

    500 g
  • papryka czerwona

    1 szt
  • Pomidory krojone z puszki

    1 puszka
  • fasola czerwona z puszki

    1 puszka
  • cebula

    1 szt
  • czosnek

    2 ząbki
  • cynamon mielony

    1/2 łyżeczki
  • koncentrat pomidorowy

    2 łyżki
  • bulion wołowy

    100 ml
  • papryka słodka mielona

    2 łyżeczki
  • chili pieprz cayenne

    1/2 łyżeczki
  • oliwa

    1-2 łyżki
  • oregano

    1 łyżeczka
  • kminek mielony

    1 łyżeczka
  • sól morska

    do smaku
  • pieprz czarny mielony

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

* ilość oregano i kminku można zwiększyć o 1/2 łyżeczki, jeśli lubimy bardziej doprawione dania. Ilość przypraw zwiększamy na początku lub na 10 minut przed wyłączeniem potrawy.
**danie podlewamy bulionem podczas duszenia, jeśli sos będzie zbyt gęsty
***1 łyżeczka chili w proszku lub 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne, lub świeża papryczka chili dodatkowo z nasionami (posiekana)- chili con carne jest ostre więc najlepiej dostosować ostrość potrawy do własnego gustu


W rondlu z grubym dnem lub na dużej patelni z przykrywką rozgrzać oliwę. Dodać cebulę i smażyć, aż zacznie się delikatnie rumienić, następnie dodać czosnek i chilli, paprykę słodką, kminek i oregano- dokładnie wymieszać i smażyć przez 1 minutę. Dodać zmieloną wołowinę, smażyć mieszając mięso, aż będzie sypkie i zarumienione. Następnie dodać przecier pomidorowy- wymieszać, a po chwili pomidory z puszki i 1/2 przygotowanej fasoli-dokładnie wymieszać. Doprawić solą do smaku. Zmniejszyć ogień na minimum i dusić pod przykryciem przez około 20 minut, co jakiś czas zamieszać (rozcierając sos po brzegach, tak aby fasola delikatnie się rozpadała). Dodać paprykę i gotować pod przykryciem przez około 10-15 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodać cynamon. Na koniec dodać resztę fasolę i gotować 5 minut. W razie potrzeby doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Podawać z ryżem i takim dodatkami jak: kwaśna śmietana, guacamole, chipsy z tortilli.

Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
as28 02.01.2015 13:51
mniam mniam
Gary Michy 07.05.2013 23:44
U mnie w domu jest bardzo lubiane :) Polecam wypróbować :)
Beatris 07.05.2013 09:19
Bardzo lubię, chociaż sama jeszcze nie robiłam (w sumie nawet nie wiem dlaczego?).

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat