Chili con carne

Chili con carne

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wołowina

    1/2 kilograma
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    3 ząbki
  • papryka czerwona

    1 sztuka
  • papryczka chili

    1/2 sztuki
  • fasola czerwona

    1/2 puszki
  • kmin rzymski

    1/2 łyżeczki
  • sos sojowy

    do smaku
  • pomidory bez skórki

    1/2 puszki
  • oliwa

    1 łyżka
  • sól

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Na patelni rozgrzewam oliwę, dodaję pokrojoną w kostkę cebulę i mieszając chwilę smażę. Następnie dodaję zmieloną wołowinę i mieszając, aby nie zrobiły się grudki smażę. Dodaję kmin rzymski, sos sojowy, posiekany czosnek i drobno pokrojoną papryczkę chilli bez pestek i duszę pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie.

Dodaję pokrojoną w grubą kostkę czerwoną paprykę, pomidory wraz z zalewą, doprawiam do smaku solą i gotuję pod przykryciem przez około 5 minut, aż papryka będzie miękka. Dodaję odsączoną z zalewy i przepłukaną wodą fasolę, mieszam i przez chwilę podgrzewam.

Podaję gorące z białym ryżem, z dodatkiem gęstej kwaśnej śmietany.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (17)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Grazyna0211

19.03.2016 12:10
pyszne danie

Ada-Gaba

09.10.2015 19:12
pyszne jedzonko

Alex_M

25.02.2014 20:35
wspaniałe danie :)

Katarzyna59

31.07.2013 07:13
fajne jedzonko

LoLa

24.04.2013 22:29
z chęcią wypróbuje

barbara11561

14.02.2013 11:05
świetne

anemon

06.08.2012 22:57
Polecam.

caralajna

06.08.2012 09:10
kusząco się prezentuje

Ewa111

04.05.2012 19:58
tak trochę egzotycznie ale smacznie

cooleczka

18.03.2012 20:52
moje smaki :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat