Chili con carne

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso wołowe

    400 g
  • cebula

    2 szt
  • czosnek

    2 ząbki
  • olej do smażenia

    3-4 łyżki
  • Pomidory krojone z puszki

    1 szt
  • ketchup łagodny

    4 łyżki
  • kukurydza w puszce

    0,5 puszki
  • fasola czerwona z puszki

    0,5 puszki
  • papryka słodka mielona

    2 łyżeczki
  • papyka wędzona w proszku

    0,5 łyżeczki
  • sól i pieprz

    do smaku
  • przyprawa do chili con corne

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowanie: Mięso zmielić w maszynce do mięsa. Cebulę pokroić w kostkę. Czosnek pokroić w cieniutkie plasterki. Kukurydzę i fasolę odsączyć z zalewy. Połowę puszki pomidorów zmiksować blenderem. Na patelni rozgrzać olej dodać cebulę i lekko zrumienić. Pod koniec dodać czosnek i chwilkę podsmażać. Dodać mięso i podsmażać około 10 minut od czasu do czasu mieszając. Wlać pokrojone i zmiksowane pomidory, ketchup, paprykę słodką, paprykę wędzoną, łyżeczkę przyprawy do chili con carne, wymieszać. Całość podsmażać około 15 minut. Dodać kukurydzę, czerwoną fasolę, wymieszać i doprawić do smaku. Całość podsmażać jeszcze około 5 minut. W zależności jak ostre chcemy danie doprawiamy przyprawą chili con carne. Podajemy według uznania z ryżem ugotowanym na sypko, tortillą, nachosami lub pieczywem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Kasiaaa 10.05.2015 11:08
Super danie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat