Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chickenburgery

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

majonez 4 łyżki
kwaśna śmietana 2 łyżki
pierś z kurczaka 1 podwójna
płatki kukurydzane 1/2 szklanki
Bułka tarta klasyczna Prymat 1/2 szklanki
słodka suszona papryka 1/2 łyżeczki
sól 1 łyżeczka
Czosnek suszony Prymat 1/2 łyżeczki
sałata lodowa 6 liści
bulki do hamburgerow 6 sztuk
olej do smażenia
mleko do posmarowania
sezam do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Chickenburgery

Wymieszać majonez ze śmietaną i wstawić sos do lodówki.

Liście sałaty umyć, osuszyć, pozbawić najtwardszych części.



Pierś z kurczaka pokroić na 4 części - najpierw w połowie na dwa płaty, a potem te dwa płaty przekroić w połowie dzieląc szpiczasty koniec i okrągło-kwadratową część. Tą drugą przekroić w poprzek na pół, tworząc kotlety, wszystkie 6 części kurczaka delikatnie rozbić.

Wymieszać bułkę tartą ze zmielonymi płatkami kukurydzianymi i przyprawami w misce. W drugiej misce umieścić mleko, a w trzeciej roztrzepać jajko. Na patelni rozgrzać olej.

Kotlety najpierw maczać w mleku, potem w panierce, następnie w jajku i znów w panierce i od razu kłaść na patelni i smażyć na złoto. Kiedy się usmażą zdejmować z patelni i kłaść na ręczniku papierowym.


Bułki przekroić w poprzek, ułożyć na spodach liście sałaty i posmarować sosem, ułożyć kotlety i przykryć całość wierzchnią częścią bułki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Konczi 20.07.2012 16:31
Taki domowy jest najsmaczniejszy :) uwielbiam je !!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak