Chicken flautas

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na tortille (ok. 6-8 sztuk)

  • mąka pszenna typ 450

    180 g
  • mąka pełnoziarnista

    45 g
  • sól

    1 łyżeczka
  • smalec

    45 g
  • woda ciepła

    140 ml

Składniki na farsz do chicken flautas

  • filet z kurczaka

    200-300 g
  • cebula

    1 szt
  • papryka zielona

    1/2 szt
  • papryczka chili

    1/2 szt
  • kukurydza w puszce

    60 g
  • oliwki czarne

    5 szt
  • śmietana kwaśna

    120 ml
  • sól

  • czarny pieprz mielony Prymat

Dodatkowo

  • śmietana kwaśna

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Chicken flautas foto
Przygotowanie tortilli:

W misce mieszamy mąkę i sól. Dodajemy smalec pokrojony w mniejsze kawałki i ucieramy, aż konsystencją będzie przypominać bułkę tartą. Ciągle mieszając stopniowo dodajemy gorącą wodę. Wyrabiamy aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (można podsypać trochę mąką) i przykrywamy wilgotną ściereczką.
Krok 2 - Chicken flautas foto
Odrywamy kawałki ciasta ok. 50 g każde i rozwałkowujemy na bardzo cienkie koło. Przykładamy talerz albo spód od okrągłej tortownicy i wycinamy okrąg o średnicy 23-25 cm. Tortille układamy jedna na drugiej, przesypując obficie mąką, by zapobiec zlepianiu. Przykrywamy ściereczką.
Krok 3 - Chicken flautas foto
Tortille smażymy na rozgrzanej patelni po ok. 10-15 sekund z każdej strony.

Przechowujemy przykryte ściereczką.
Krok 4 - Chicken flautas foto
Przygotowanie farszu:

Filety płuczemy, oczyszczamy i drobno siekamy (można użyć do tego maszynki do mięsa lub robota). Cebulę, paprykę zieloną i paprykę chili drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy mięso, cebulę i papryki. Jak już farsz będzie miękki dodajemy kukurydzę, pokrojone oliwki i śmietanę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smażymy aż śmietana zgęstnieje.
Krok 5 - Chicken flautas foto
Przygotowanie chicken flautas:

Dwie tortille zakładamy jedna na drugą (jeśli tortille są twarde można je włożyć na kilka sekund do kuchenki mikrofalowej i podgrzać). Na środek nakładamy farsz, zwijamy tortille w rulon (jak naleśnika) i spinamy wykałaczkami.
Smażymy na rozgrzanym oleju aż delikatnie się przyrumieni. Odsączamy na papierowych ręcznikach.

Chicken flautas podajemy ze śmietaną albo sosem taco.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
V_kuchareczka 17.12.2014 18:49
świetny przepis
Justi2401 17.12.2014 17:25
Przepyszne danie, uwielbiam tortillę, ale przyznam się szczerze że placki raz tylko sama piekłam, tak to zawsze kupuję :)
jasiek 17.12.2014 16:57
to coś nowego
Adamorek 17.12.2014 16:42
świetna sprawa
Konczi 17.12.2014 14:42
pysznie wygląda :D pycha !!!!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat