Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składniki na tortille (ok. 6-8 sztuk)
-
mąka pszenna typ 450
180 g -
mąka pełnoziarnista
45 g -
sól
1 łyżeczka -
smalec
45 g -
woda ciepła
140 ml
Składniki na farsz do chicken flautas
-
filet z kurczaka
200-300 g -
cebula
1 szt -
papryka zielona
1/2 szt -
papryczka chili
1/2 szt -
kukurydza w puszce
60 g -
oliwki czarne
5 szt -
śmietana kwaśna
120 ml -
sól
-
Pieprz czarny mielony Prymat
Dodatkowo
-
śmietana kwaśna
Sposób przygotowania
Kroki postępowania

W misce mieszamy mąkę i sól. Dodajemy smalec pokrojony w mniejsze kawałki i ucieramy, aż konsystencją będzie przypominać bułkę tartą. Ciągle mieszając stopniowo dodajemy gorącą wodę. Wyrabiamy aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (można podsypać trochę mąką) i przykrywamy wilgotną ściereczką.


Przechowujemy przykryte ściereczką.

Filety płuczemy, oczyszczamy i drobno siekamy (można użyć do tego maszynki do mięsa lub robota). Cebulę, paprykę zieloną i paprykę chili drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy mięso, cebulę i papryki. Jak już farsz będzie miękki dodajemy kukurydzę, pokrojone oliwki i śmietanę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smażymy aż śmietana zgęstnieje.

Dwie tortille zakładamy jedna na drugą (jeśli tortille są twarde można je włożyć na kilka sekund do kuchenki mikrofalowej i podgrzać). Na środek nakładamy farsz, zwijamy tortille w rulon (jak naleśnika) i spinamy wykałaczkami.
Smażymy na rozgrzanym oleju aż delikatnie się przyrumieni. Odsączamy na papierowych ręcznikach.
Chicken flautas podajemy ze śmietaną albo sosem taco.
Komentarze (5)
Nie masz konta? Zarejestruj się