Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chicken flautas

5.0
(15)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki na tortille (ok. 6-8 sztuk)

mąka pszenna typ 450 180 g
mąka pełnoziarnista 45 g
sól 1 łyżeczka
smalec 45 g
woda ciepła 140 ml

Składniki na farsz do chicken flautas

filet z kurczaka 200-300 g
cebula 1 szt
papryka zielona 1/2 szt
papryczka chili 1/2 szt
kukurydza w puszce 60 g
oliwki czarne 5 szt
śmietana kwaśna 120 ml
sól
Pieprz czarny mielony Prymat

Dodatkowo

śmietana kwaśna

Przepis i sposób przygotowania na: Chicken flautas

Kroki postępowania

1
Przygotowanie tortilli:

W misce mieszamy mąkę i sól. Dodajemy smalec pokrojony w mniejsze kawałki i ucieramy, aż konsystencją będzie przypominać bułkę tartą. Ciągle mieszając stopniowo dodajemy gorącą wodę. Wyrabiamy aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (można podsypać trochę mąką) i przykrywamy wilgotną ściereczką.
Krok 1 - Chicken flautas foto
2
Odrywamy kawałki ciasta ok. 50 g każde i rozwałkowujemy na bardzo cienkie koło. Przykładamy talerz albo spód od okrągłej tortownicy i wycinamy okrąg o średnicy 23-25 cm. Tortille układamy jedna na drugiej, przesypując obficie mąką, by zapobiec zlepianiu. Przykrywamy ściereczką.
Krok 2 - Chicken flautas foto
3
Tortille smażymy na rozgrzanej patelni po ok. 10-15 sekund z każdej strony.

Przechowujemy przykryte ściereczką.
Krok 3 - Chicken flautas foto
4
Przygotowanie farszu:

Filety płuczemy, oczyszczamy i drobno siekamy (można użyć do tego maszynki do mięsa lub robota). Cebulę, paprykę zieloną i paprykę chili drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy mięso, cebulę i papryki. Jak już farsz będzie miękki dodajemy kukurydzę, pokrojone oliwki i śmietanę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smażymy aż śmietana zgęstnieje.
Krok 4 - Chicken flautas foto
5
Przygotowanie chicken flautas:

Dwie tortille zakładamy jedna na drugą (jeśli tortille są twarde można je włożyć na kilka sekund do kuchenki mikrofalowej i podgrzać). Na środek nakładamy farsz, zwijamy tortille w rulon (jak naleśnika) i spinamy wykałaczkami.
Smażymy na rozgrzanym oleju aż delikatnie się przyrumieni. Odsączamy na papierowych ręcznikach.

Chicken flautas podajemy ze śmietaną albo sosem taco.
Krok 5 - Chicken flautas foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

V_kuchareczka 17.12.2014 18:49
świetny przepis
Justi2401 17.12.2014 17:25
Przepyszne danie, uwielbiam tortillę, ale przyznam się szczerze że placki raz tylko sama piekłam, tak to zawsze kupuję :)
jasiek 17.12.2014 16:57
to coś nowego
Adamorek 17.12.2014 16:42
świetna sprawa
Konczi 17.12.2014 14:42
pysznie wygląda :D pycha !!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak