Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Marynata
-
jogurt naturalny
250 g -
imbir starty
1 łyżeczka -
ząbki czosnku
2 -
kurkuma
1/2 łyżeczki -
chili
1 łyżeczka -
kumin
1 łyżeczka -
sok z cytryny
2 łyżki -
Przyprawa garam masala orientalna Prymat
1 łyżka
Sos masala
-
masło
2 łyżki -
imbir starty
1 łyżeczka -
szalotka
-
cebula
-
pomidory
2 -
Przyprawa garam masala orientalna Prymat
1 łyżka -
kumin
1/2 łyżeczki -
kozieradka
1/2 łyżeczki (mielona) -
sól i pieprz
Dodatkowo
-
filety z kurczaka
500 g -
śmietana 30%
75 ml -
pomidory krojone z puszki
Sposób przygotowania
Filet kurczaka pokrojony w kostkę zamarynowałem. Odstawiłem do lodówki na godzinę. Następnie wstawiłem do bardzo gorącego piekarnika na 10 minut. Ostudziłem.
Sos masala: wymieszałem oliwę, starty imbir, rozgnieciony czosnek, garam masala, kumin, kozieradkę i sól.
Z pomidorów usunąłem gniazda nasienne, pokroiłem w grubą kostkę.
Rozgrzałem masło, zeszkliłem cebulę i szalotkę. Pomidory szybko podsmażyłem na dużym ogniu. Przełożyłem do garnka. Kurczaka podsmażyłem partiami na maśle , dodałem przygotowany sos masala, doprawiłem solą , cukrem i pieprzem. Wszystko połączyłem w garnku , dodałem pomidory z puszki z zalewą. Dodałem koncentrat pomidorowy , śmietanę i wymieszałem. Podałem z chlebkiem naan.
Komentarze (5)
Nie masz konta? Zarejestruj się