Chicken butter masala

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Marynata

  • jogurt naturalny

    250 g
  • imbir starty

    1 łyżeczka
  • ząbki czosnku

    2
  • kurkuma

    1/2 łyżeczki
  • chili

    1 łyżeczka
  • kumin

    1 łyżeczka
  • sok z cytryny

    2 łyżki
  • garam masala

    1 łyżka

Sos masala

  • masło

    2 łyżki
  • imbir starty

    1 łyżeczka
  • szalotka

  • cebula

  • pomidory

    2
  • garam masala

    1 łyżka
  • kumin

    1/2 łyżeczki
  • kozieradka

    1/2 łyżeczki (mielona)
  • sól i pieprz

Dodatkowo

  • filety z kurczaka

    500 g
  • śmietana 30%

    75 ml
  • pomidory krojone z puszki

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Marynata : jogurt, starty świeży imbir, czosnek przeciśnięty przez praskę, kurkumę, chili, kunim, garam masala i sok z cytryny, wszystkie składniki dokładnie wymieszałem.
Filet kurczaka pokrojony w kostkę zamarynowałem. Odstawiłem do lodówki na godzinę. Następnie wstawiłem do bardzo gorącego piekarnika na 10 minut. Ostudziłem.
Sos masala: wymieszałem oliwę, starty imbir, rozgnieciony czosnek, garam masala, kumin, kozieradkę i sól.
Z pomidorów usunąłem gniazda nasienne, pokroiłem w grubą kostkę.
Rozgrzałem masło, zeszkliłem cebulę i szalotkę. Pomidory szybko podsmażyłem na dużym ogniu. Przełożyłem do garnka. Kurczaka podsmażyłem partiami na maśle , dodałem przygotowany sos masala, doprawiłem solą , cukrem i pieprzem. Wszystko połączyłem w garnku , dodałem pomidory z puszki z zalewą. Dodałem koncentrat pomidorowy , śmietanę i wymieszałem. Podałem z chlebkiem naan.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Kolorowa 14.03.2015 17:58
Pysznie, uwielbiam takie przyprawy !
Bernadeta1 14.03.2015 12:37
moje smaki, pycha
olkaaa 14.03.2015 10:28
muszę zrobić
ilka01 14.03.2015 08:29
wygląda pysznie:)
Motorek 14.03.2015 07:35
wygląda apetycznie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat